Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

Групово пазаруване

Оценете
(6 гласа)
Логото на СЛОН Логото на СЛОН

Явлението е сравнително ново в България, но за сметка на това влезе с пълна сила. За по-малко от 6 месеца се появиха цели 6 сайта на българския пазар, а се очакват и още. Пазара обаче е твърде малък, за да осигури съществуване на всички.

Първият сайт за групово пазаруване в България е zadrujno.bg и е собственост на Моите Пари. Той за момента оперира основно в София (както и повечето подобни сайтове), макар и да се предлагат спорадично оферти и за други градове. Задружно сякаш са избрали нишата на жените клиенти, защото те представляват основната целева част за техните оферти.

Втори поред бе сайта deals.bg, който поне към днешна дата оперира само в София, при него офертите представляват смесица от козметични процедури, екстремни спортове и културни събития. Deals.bg не е известно да принадлежи към някоя уеб група.

Макар и да твърдят, че са първи, Грабо (grabo.bg), определено не са. Безспорно обаче са най-агресивният играч на пазара, вероятно поради големия си страничен ресурс за реклама. Техните банери могат да бъдат видяни навсякъде, а и имат амбицията да оперират в най-много градове. Офертите им са разнообразни, като основно отново преобладават тези насочени към дамската част. Грабо са част от групата на Wisdom, Помагало и Gepime.

Колектива са хърватска компания и единствения чуждестранен играч на пазара в момента. Те са също агресивни, като офертите им са разнообразни, насочени към жени, както и културни събития и кино. Те са компанията, която стъпва на пазара със сериозен финансов ресурс.

Pestia.com са собственост на Антон Аначков, до момента имат три оферти и е трудно да бъдат коментирани. Не е известно да принадлежат към определена група.

Последният появил се играч на пазара е СЛОН.БГ, като за него се разшумя месеци преди старта му, чрез вирал кампанията, която организираха. Интересното при СЛОН е, че сайта бяга от стереотипите на бизнес модела и предлага повече от една оферта (останалите също го правят до някаква степен с една или две допълнителни оферти). В СЛОН също така изцяло отсъства груповия елемент и така наречената активация на сделките. Това, което прави впечатление е значително по-бизнес ориентираните предложения на сайта, включително различни онлайн оферти, билети за бизнес събития и подобни. СЛОН е собственост на Уебмарк (tuning.bg) и Иво Апостолов (ADX.BG, SKIOR.NET)

Бизнес модела в България определено търпи промени в сравнение с първоизточника – Groupon. Много е спорно дали бизнес модела ще сработи в по-малките градове, но това само времето ще покаже.

Сайтовете работят на принципа на комисионна за доведен клиент, като търговеца доставящ услугата не плаща нищо предварително. Комисионните в бизнеса са тайна, но кратко проучване показва, че едва ли са под 7% от реално платената цена, тъй като това е комисионната на PayPal, опция за разплащане, която ползват почти всички сайтове.

Ако има някакъв измерител за успеха на различните сайтове, това може би са феновете им във Фейсбук (макар и измерителя да е доста некоректен, друга обективна отправна точка липсва):

  • Грабо – 17,092
  • Deals.bg – 10,021
  • СЛОН – 8,461
  • Колектива – 8,258
  • Zadrujno – 5,359
  • Pestia - 116

П.П. Groupon.bg е запазен от най-големият играч в света :).

Нуве

Нуве

Нуве е блог за технологии, интернет, компании и реклама. От всичко по малко от погледа на един аматьор.

Уеб сайт: nouve.info Е-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.