Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

VBOX7 на загуба през 2009 година

Оценете
(1 глас)
VBOX7 VBOX7

VBOX7, който е част от групата Нетинфо регистрира загуба за поредна година. През 2009 година дружеството е регистрирало отрицателен резултат в размер на 274 хил. лв., което обаче е по-добре в сравнение със загубата от 363 хил. лв. през 2008 г.

Приходите на дружеството нарастват съществено от 139 хил. лв. през 2008 г. до 590 хил. лв през 2009 г., разходите бележат също ръст от 503 хил. лв. през 2008 г. до 865 хил. лв. през 2009.

Най-съществено нарастват разходите за външни услуги от 188 хил. лв. до 440 хил. лева през 2009 г.

Въпреки загубата, същественият ръст на приходите и стабилизирането на разходите ни карат да смятаме, че най-късно през 2011 година VBOX7 ще бъде на печалба. Причините са свързани със синергията произлизаща от групата на Нетинфо, както и редица вътрешни интеграции между различните сайтове на групата.

VBOX7 е един от най-посещаваните сайтове в България и единствените бизнес рискове свързани с неговия растеж са свързани с евентуални претенции за авторски права върху съдържанието му. Особено странно е, че разходите за съдържание през 2009 година намаляват на 36 хил. лв. (2008 г.: 67 хил. лв.).

VBOX7 са похарчили 99 хил. лв. за реклама, които по мое мнение най-вероятно са бартерни транзакции вътре в групата на Нетинфо.

Няма съществени изменения в разходите за заплати, което означава, че компанията вече има стабилен растеж, което не предполага съществени промени в служителите.

Като цяло въпреки загубата, резултатите на VBOX7 показват, че сайтовете с User Generated Content имат растеж и се очаква да завземат все по-сериозно пазарен дял в интернет. От това най-съществено преимущество на пазара ще имат точно Нетинфо, тъй като те притежават най-големите подобни сайтове в България. За сметка на Инвестор, Дир.БГ и Уеб Медия Груп, в портфолиото на Нетинфо влизат Fanopic, VBOX7, Svejo.

Нуве

Нуве

Нуве е блог за технологии, интернет, компании и реклама. От всичко по малко от погледа на един аматьор.

Уеб сайт: nouve.info Е-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.