Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

Отопластика – какво представлява и кога се налага? Избрана статия

Оценете
(1 глас)

Един от срещаните проблеми сред децата в училищна възраст са стърчащите уши, който може да бъде решен с извършване на отопластика. Проблемът най-често се проявява още в детска възраст, когато активно се развива хрущялът на ушната мида. Естетически проблем с ушите се проявява най-често, когато ушните миди израснат по такъв начин, че „клепват“, порастват асиметрично на главата или се отдалечават твърде много от нея. Резултат от естетическа деформация на ушите може да са генетични или травматични фактори. Развитието на хрущяла на ушите спира след 7-годишната възраст на детето и тогава вече е възможно да се приложи операция за корекция на ушите – отопластика.

Какво представлява отопластиката?

Хирургическата интервенция отопластика е кратка процедура, която продължава не повече от час. Извършва се под пълна или непълна упойка, в зависимост от възрастта на пациента, индивидуалните предпочитания или спецификите при извършваната пластична операция. Разрезът се прави зад ушите от естетическа гледна точка, за да се минимализира шанса от образуване на видими белези. Кожното покритие се отделя заедно с мускулните тъкани, за да се достигне до хрущялната част, която ще бъде моделирана. Когато отопластиката се извършва в най-подходящата възраст – 7-14 години, хрущялът в ушните миди е по-мек и предразполага към по-лесно извършване на нужната корекция.

Кога се налага извършването на отопластика?

Отопластиката се прилага с цел да се коригират естетически несъвършенства на ушите от различно естество, като например:

  • Прибиране на „стърчащи уши“ – извършването на отопластика може да прибере отдалечените от главата уши, които придават асиметрия на цялостната лицева структура. Тази асиметричност много често става повод за присмех и подигравки, особено в училищна възраст. При корекция на щръкнали уши се извършва пристягане на хрущяла на ушната мида към главата със специални конци.
  • Асиметрия при твърде големи уши – в този случай се изрязва част от хрущяла на ушната мида, за да се оформи до желания размер, който ще придаде хармонизиран изглед между ушите и всички останали елементи от лицето.
  • Асиметрия поради разлика в големината на двете уши – в този случай при извършване на отопластика ще се коригира едното, или в зависимост от спецификите на проблема, и двете уши, с цел да се постигне максимална симетрия между двете и цялостната форма на лицето.
  • Липса на част от ухото – вследствие на инцидент или различни заболявания може да бъде загубена част от ушната мида. Прилагането на отопластика може да коригира този естетически проблем, като се извършва присаждане на кожа в проблемната област, след което се прави нужното оформяне, за да придобият ушите естествени форми.

След отопластиката - възстановяване

Възстановителният период след отопластиката е кратък – чувството на дискомфорт и постоперативна болка продължава до 2-3 дни, като тя може да бъде контролирана с обезболяващи.

След пластичната операция, като част от оздравителния период и гаранция за ефект от отопластиката, се носи поддържаща лента за уши. Носенето ѝ има за цел да фиксира формата на ушните миди в правилното положение.

Отопластика може да извършите в клиниката на д-р Мухамет Дилбер в Турция с гарантирани отлични резултати. Пластичният хирург д-р Дилбер има нужните познания и опит, придобити в над 38-годишната му практика в областта на естетическите интервенции, сред които отопластика и ринопластика.

Георги Георгиев

Георги Георгиев

Е-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Подобни статии (по етикети)