Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

Мулти Левъл Маркетинг

Оценете
(4 гласа)

Мулти Левъл Маркетинга или както е известен в САЩ - MLM (Multi Level Marketing) е форма на бизнес при която потребяващите дадени продукти ги дистрибутират директно на свои познати и приятели. В превод на български, би се превело като нещо от сорта на множество нива на продажби.

Наложи ми се да се задълбоча по тематиката поради огромната упоритост на мой приятел да се забърка в подобно нещо и огромното ми желание да го разубедя. Първо, нека бъдем наясно, има компании, които са огромни в световен мащаб и развиват успешен и почтен бизнес по този начин! Второ, на всяка почтенна компания, има поне десет други, които представляват пирамиди и единствената им цел е да излъжат хората и да им вземат парите.

Краткото ми изследване на MLM пазара (наистина кратко и не претендира за 100% коректност, но представя моята гледна точка) е, че Мулти левъл маркетинг компаниите винаги се стремят да предлагат стоки, които не са налични в търговската мрежа.

 

Някой изключително известни компании в България са Орифлейм, Авон, АкваСорс и вероятно други. Те предлагат продукти (тяхното качество не мога да коментирам, тъй като не съм ползвал), които не можете да закупите в магазина. Независимо дали са качествени или не, техните продукти имат характеристики, които представляват потребност за част у потребителите. Тези продукти не претендират да са чудо на технологиите, революционни или пък да имат свърхестествени свойства (или поне не съм чувал да претендират).

Други компании, предлагат продукти, които притежават "изключителни" качества, уникални са на пазара и Ви призовават не само да ги ползвате, а да ги продавате на приятелите си. За целта естествено трябва да дадете доста пари. Тези други компании разчитат на наивността на хората и тяхното доверие, като смесват малко факти с много неверни твърдения, за да добавят качества на продукта си. Примери за подобна компания, които са оперирали в България са да кажем небезизвестните подобрители за гориво, които чудодейно намалят разхода на гориво. Интересно обаче, ако аз бях компания, която има подобна технология, щях да искам да я продавам в бензиностанциите, а не от човек на човек. Подобен тип компании са пирамиди. Тяхната цел е да накарат максимален брой хора да закупят кофти продукт с чудодейни свойства и да имат мотивация да го препродават на други, с цел лична печалба. Подобни пирамиди имат кратък живот, но носят не лоши приходи на тези, които са на върха. Проблема е, че хората са наивни и им вярват.

В България голяма част от работилите или работещи пирамиди са вкарани от основно един човек, който обаче не обича да парадира особено с това, дори напротив, работи по такъв начин, че други хора да бъдат лицето на "иновативния продукт". По чисто юридически причини няма да назова името на човека, но схемите освен въпросните "подобрители за гориво", включват несъществуващата вече пирамида Cash Card Worldwide, която следва да предлага туристически услуги, друга, която предлага обучения и какви ли не варианти, включително изключително изгодна инвестиция в сребро (което разбирате ли било изключително подценено в момента и е ултра изгодно да си купите сребърни монети, които след време ще Ви направят милионер).

Схемите нямат край, като минават през пръчки, които са с нулева енергия и имат чудодейна лекуваща сила (въпреки, че на сайта на пирамидата има надпис, че нито едно от твърденията не е доказано пред щатската комисия за храните и лекарствата) и всякакви други глупости на които хората вярват. Често срещано явление са илачи от билки, които всъщност са обикновенен треволяк, но също имат чудодейни свойства. Само дето продавачите казват: не спирайте да пиете лекарства и продължвайте да се консултирате с лекаря си. Това в САЩ, защото там ако няма подобни надписи за ефекта от чудодейните илачи, държава бързо ще ликвидира тези компании.

Моят съвет е, ако някой Ви предложи да правите бизнес с чудодейно нещо, което лекува рак, цената му ще се покачи или пък е толкова голяма далавера, че го казва само на Вас, бягайте като дявол от тамян. Дори да сте на някое по-горно стъпало в пирамидата, няма да изкарате достатъчно, за да си е струвало лъжите спрямо най-близките Ви хора.

Следващото нещо в Мулти левъл маркетинг пирамидите е, че там има много материали и примери от "излекувани", "експерти" и всякакви други платени или заблудени хора, които се опитват да Ви убедят, че "чудото работи". Истината е, че не работи, нито ще станете богати. Само ще си дадете парите за някой непотребен боклук.

Характерно за пирамидите е да се опитват да Ви убедят колко невероятен бизнес са, като споменават иначе легитимни компании, които работят в сферата на Мулти левъл маркетинга (като Орифлейм например). Слагайки знак за равенство между тях и нещо познати, те се опитват да спечелят доверието Ви. Не се връзвайте, дори човека да е най-добрият Ви приятел. Или се опитва да Ви набута, с цел да минимизира своите загуби или е с промит мозък и наистина е повярвал на нещата от МЛМ пирамидите.

Пример за заблуда представлява да кажем в момента затихващата пирамида за вълшебната пръчка с нулева енергия (или гривна или не се знае още какво), която подобрява кръвното и премахва болката. Толкова иновативна технология, че компанията, която я е изобретила, не я продава в аптеките, а само от човек на човек и то без касови бележки или вариант, при който да се оплачете да кажем в КЗП. Защото Ви го е продал приятел! Или пък невероятните експерти, които предвиждат цената на среброто да се покачи след 20 години и сега е момента да купувате (тази пирамида се опитва да се разпростре по-далеч във времето, но едва ли ще успее) и то точно от тях и то точно техните кюлчета и монети. Твърденията, че след 20 години среброто ще бъде по-скъпо от златото са абсурдни, но хората обичат да не виждат рисковете пред алтернативата да спечелят лесни пари. И ако не е сега, нека направим инвестиция за в бъдещето, когато ще станем милионери. ГЛУПОСТИ. Никой не може да знае днес, каква ще е цената на среброто след 20 години.

Тези пирамиди обичат да въвличат и известни хора в кампаниите си, за което си плащат. Но най-любимото им е - обикновени хора, които "споделят, как нещата са проработили страхотно за тях". Когато видите хората в България, които обикновено са на върха на пирамидите ще разберете, че те са клети хора и дори да си на върха на пирамидата в нашата страна не се печели много. За това и те постоянно се опитват да вкарват нови и нови пирамиди, за да свързват двата края. Не им го позволявайте.

ЛЕСНИ ПАРИ НЯМА! И НЯМА ДА ИМА! За това, при следващото предложение да дадете 200, 1000 и 5000 лева, за да станете неимоверно богат с няколко продажби на роднини, спомнете си това и се замислете преди да попаднете в капана.

Запомнете добре, Мулти левъл маркетинг компаниите не са винаги пирамиди, но в 90% (ако не и повече) са всъщност точно това.

Нуве

Нуве

Нуве е блог за технологии, интернет, компании и реклама. От всичко по малко от погледа на един аматьор.

Уеб сайт: nouve.info Е-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.