Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

Капани при имплантирането на зъби

Имплантирането на зъби е най-съвременната и най-предпочитана технология за компенсиране на липсващи зъби и тяхното протезиране.

Самата дентална процедура не е никак лесна и изисква не само изключителна компетентност от страна на денталния лекар, но и много добра предварителна подготовка.

Сериозното отношение от страна на пациента е от значение за успешната имплантация. От него зависи до каква степен ще осигури така необходимата стерилност и грижа за устната кухина, които са задължителни преди и след денталната имплантация.

Кои са капаните при имплантирането на зъби?

Капан №1 - неглижиране препоръките на стоматолога

Процесът на поставяне на импланти преминава през няколко етапа и един от капаните, в които може да се попадне, е неспазването на препоръките на лекаря по време на тези етапи.
Наред с отличната зъбна хигиена, пациентите трябва да спазват диета и да приемат медикаментите, изписани им от денталния специалист.

В противен случай, рискуват имплантацията да се окаже неуспешна, имплантът да бъде отхвърлен или продължителността на неговото използване да бъде съкратена.

Капан №2 - пропуснато предварително лечение на зъбите и венците

Важна част от предварителната подготовка за поставяне на импланти е лечението на кариеси, възпалени венци и почистването на зъбната плака и зъбния камък.

За да се удължи живота на протезата е необходимо да се обърне специално внимание на постигането на среда, лишена от микроорганизми. За целта трябва да се почисти зъбния камък, включително и този под венците, да се отстранят плаката и налепите по зъбите, да се приемат медикаменти, които ще предотвратят риска от възпаления. Ако се налага, се прави и хирургическо лечение.

Капан №3 - лоша орална хигиена

Лош капан, в който пациентите могат да попаднат след поставяне на импланти, е липсата на необходимите грижи за хигиената на устната кухина. След процедурата по протезиране със зъбни импланти е необходимо пациентите да приемат антибиотици, за да не се стигне до възпалителни процеси. Наред с антибиотиците, пациентите приемат обезболяващи медикаменти.

Хигиената и грижата за устната кухина, след поставяне на зъбни импланти, трябва да бъде много стриктна. Измиването на зъбите с мека четка сутрин и вечер е задължително, защото през нощта слюноотделянето е значително по-малко и се увеличава риска от размножаването на бактерии в устната кухина.

През първите две седмици на имплантацията, пациентите трябва да полагат специални грижи за хигиената като внимават да не наранят мястото на имплантите и шевовете. Наложително е използването на антисептичен разтвор за изплакване и почистване на зъбите поне 2-3 пъти на ден.

Независимо от това дали имате изкуствени или естествени зъби, вие трябва да ги поддържате много добре и да полагате стриктни грижи за тяхната хигиена. Почистването с четка и паста за зъби трябва да става поне по два пъти на ден. Хората с импланти трябва да използват всички стоматологични средства за отлична орална хигиена.Използването на дентален конец е едно от тях. Почистването става с възвратно-постъпателни движения като конеца се прекарва през междузъбното пространство, за да се отстрани плаката и остатъците от храна. В противен случай, между зъбите се натрупват налепи и се развиват микроорганизми, които могат да бъдат причина за лош дъх, възпаления на венците, намаляване на трайността на имплантите и увреждане на съседните зъби.

Капан №4 - не променяте хранителните си навици

Хранителният режим на пациентите също трябва да бъде съобразен с препоръките на лекаря, тъй като някои храни могат да травмират мястото, да причинят раздразнение на венците или да не доставят достатъчно витамини и минерали на организма. Ето защо, за по-бързото възстановяване след процедурата се препоръчва диета с богата на витамини и минерали храна и съставена основно от меки и течни храни, които не дразнят лигавицата на устата.