Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

Как да направим добре оптимизиран блог чрез Joomla!?

Оценете
(3 гласа)
K2 - блог система K2 - блог система

WordPress е любимата платформа на почти всички, когато става дума за изграждане на блог. Звучи и логично, понеже самата система е направена с тази цел. Проблемите с WordPress обаче идват, когато искате да разчупите дизайна, да показвате различни "блокове" на различни страници, да имате множество менюта и подобни проблеми, които идват от scalability-то на системата.

Самият WordPress всъщност може много да се надгражда, но идва един момент, в който усилията стават прекалено много. Тук идва момента на по-сериозни и мощни системи като Joomla! и Drupal (последната обаче изисква толкова разучаване, че с нея ще се занимаваме някой друг път).

Всъщност макар да не му личи много, този блог е направен с Joomla!, ето и как сравнително лесно могат да станат нещата, при това стъпка по стъпка.

  1. Инсталирайте Joomla! - звучи логично. Няма да спирам как точно, има достатъчно такива теми в интернет.
  2. Изберете добър шаблон, за предпочитане платен и нов. Не са скъпи, а качеството им (и визия и код) е значително по-добро от безплатните. Аз тук използвам шаблон на Joomlart, но можете да прегледате и работата на Rockettheme, Yootheme, Gavich, Joomlapraise, Joomla Bamboo и други.
  3. Когато избирате шаблона е много желателно той да поддържа приложението K2. В Joomla! системата на шаблоните е доста по-гъвкава от WordPress и във всеки шаблон може да се вгради поддръжка за определение приложения (всички написани както трябва).
  4. Свалете K2 и го инсталирайте на сайта си. Можете да го откриете в getk2.org.
  5. Свалете JoomSef от artio.cz и приложението за K2.
  6. Активирайте всички тези неща, настройте K2 с множеството му параметри, категории, етикети и т.н. по Ваш вкус.
  7. В JoomSef спрете показването на категориите в адресите за всички приложения и махнете транслитерацията (ако искате адресите Ви да са на кирилица).
  8. Редактирайте файла components/com_sef/joomsef.php така, че променливата $cacheBuf2 да бъде занулен ($cacheBuf2='';).
След което ще имате достатъчно добре оптимизиран блог и остава да пишете. Има и разни други тънкости, като ползването на Unicode Slugs Plugin или Protos SEF (единия за поддръжка на кирилица в адресите, а втория за транслитерация - не ги инсталирайте заедно).
Ако имате въпроси пишете в коментарите. Това обаче са основните стъпки в изграждането на базов блог, който да работи добре.

 

Нуве

Нуве

Нуве е блог за технологии, интернет, компании и реклама. От всичко по малко от погледа на един аматьор.

Уеб сайт: nouve.info Е-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Подобни статии (по етикети)