Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

Как да изперем бели кецове? Избрана статия

Оценете
(2 гласа)

Кецовете са любимите ежедневни обувки на цели поколения. Удобни са и за спорт, и за дълги разходки, лесно се съчетават с почти всяка дреха, а разнообразието от дизайни, цветове и текстури ги прави подходящи за всеки вкус, визия и стил.

Класическите бели кецове със сигурност са най-харесваните спортни обувки. Семплият им дизайн дава възможност да се съчетават както с небрежни ежедневни дрехи, така и с по-елегантно облекло.

Единственият им недостатък, че се замърсяват много бързо и още с първите няколко обувания, белия цвят става по-скоро сив. Изключено е да се носят и в мокро време, освен ако не са от кожа.
Има много начини за почистване на белите кецове и повечето от тях са с помощта на напълно достъпни средства, които се срещат във всеки дом.

Почистване в пералната машина

Най-лесната и предпочитана техника за почистване на кецовете е в пералната машина. Ако това е метода, който и вие сте избрали, първо прочетете етикета на спортните обувки, за да сте сигурни, че този начин на изпиране е възможен. Там също ще намерите указания каква трябва да е температурата на водата. Обикновено се препоръчва хладка вода с температура от 30 до 40 градуса. Прекалено горещата вода може да разлепи и деформира обувките.

Сложете кецовете в специална мрежа за пране или в калъфка от възглавница, преди да ги поставите в пералната машина. След това задайте програма за деликатно пране, най-добре без центрофуга.

Почистване на кецовете с продукти от домакинството

Ако не желаете да използвате пералната машина, може да изперете кецовете на ръка с продукти от домакинството.

Освен като пръв помощник в кухнята, содата за хляб се използва и като чудесно почистващо средство. В комбинация с прах за пране и малко вода, ще получите паста, която трябва да втриете в мръсните си кецове. За нанасянето на сместа използвайте мека четка (стара четка за зъби би свършила идеална работа). Ако замърсяванията са по-сериозни, може да оставите кецовете да престоят намазани със сместа за известно време, след което да ги изплакнете обилно с хладка вода.

Пастата за зъби също е продукт с много приложения. Отново трябва да използвате мека четка или стара четка за зъби, с която лесно да втриете пастата в изцапаните кецове. С този елементарен метод за почистване, много бързо и ефикасно ще премахнете мръсотията от белите гумени подметки.

В хладилника също ще намерите добри помощници в борбата със замърсените любими кецове. Комбинацията от лимон, оцет и препарат за съдове, в съотношение 1:1:1, е силно оръжие срещу петната по бялата материя. В никакъв случай не бива да използвате този начин за почистване върху цветни материи, защото има избелващо действие.
Нанесете сместа с познатата четка, и при необходимост, изчакайте за малко преди да изплакнете с хладка вода.  

Посочените методи за почистване не са единствените, но са сред най-достъпните и ефикасни. Имайте в предвид, че не бива да се използват за материи като велур и набук. Тези материи изискват по-специфични грижи. В домашни условия е препоръчително леко да се почистят със специална четка за обувки, а ако имат сериозни замърсявания, да се занесат на химическо чистене.

Връзките на спортните обувки се изпират отделно и най-добре на ръка, защото в пералнята могат да предизвикат проблеми.

Кецовете трябва да се сушат на стайна температура, далече от печки и радиатори. Прекалено високата температура може да разлепи или деформира спортните ви обувки.


Георги Георгиев

Георги Георгиев

Е-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.