Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

transcard

Групово пазаруване е новата мания в България буквално и преносно, сайтовете са толкова много, че дори вече се предлагат скриптове за групово пазаруване. Но нека погледнем този бизнес модел от друга гледна точка, по-конкретно, от начините за разплащане.

Както в почти всичко в тази индустрия, лидер е Грабо, които предлагат разплащания чрез EasyPay (касово), Банков превод, ePay, дебитни и кредитни карти чрез виртуален POS терминал, PayPal, bPay, eBG.bg и карти Transcard. Те общо взето предлагат всичко възможно на пазара. Донякъде е нормално, тъй като Grabo е технологична компания и разполага с достатъчен ресурс да осигури подобно разнообразие.

Deals.bg предлагат разплащания през EasyPay, ePay, eBG.bg, PayPal и банков превод, както и дебитни и кредитни карти чрез POS терминали в ePay и eBG.bg.

СЛОН работи с EasyPay, ePay, виртуален POS терминал в ЦКБ (на пръв поглед изглежда и Grabo работят със същата банка), както и плащания през PayPal.

Zadrujno работят с ОББ, като приемат разплащания през виртуален POS терминал (кредитни и дебитни карти), както и с ePay.

Kolektiva от големите сайтове са най-назад, като предлагат плащания само по банков път и чрез ePay. Което за Колектива е странно.

Golden Deals доколкото е известно работят само с eBG.bg и виртуален POS терминал през тях.

Информацията е директно от сайтовете и може към днешна дата да не е актуална на 100%.

Ето малко информация и от кухнята, по-точно защо СЛОН избра точно тези методи на плащане, а не други.

  1. Първото условие, за да въведем метод за разплащане бе да бъде автоматизирано. Казано направо, ако не е възможна обратна връзка за статуса на транзакцията, а той трябва да се проследява ръчно, това означава, че той не би следвало да се ползва. Поради тази причина не се приемат плащания по банков път.
  2. Второто условие бе, метода за разплащане да е популярен и да обхваща достатъчен брой хора. Това директно класира ePay, EasyPay и разплащанията през виртуален POS терминал. За виртуалния POS терминал избрахме банка, която познаваме и за която имаме добро мнение за предлаганите услуги – ЦКБ. PayPal бе доста спорен момент и продължава да бъде. Основно заради изключително високите си такси, въпреки това, решихме да го въведем.
  3. Разглеждайки методите за плащане, ние обсъждахме и други варианти, които да въведем, но кратко проучване ни показа, че дела на хората ползващи eBG.bg, Transcard, bPay е пренебрежимо малък (да ме извиняват компаниите, ако се засегнат, не твърдя, че проучването е представително, но на нас ни върши работа).

Ако трябва да бъда честен, до момента сме имали едно запитване дали приемаме плащания по банков път, както и едно запитване дали приемаме плащания през eBG.bg. Последното всъщност бе отправено от самата компания.

Други сайтове е възможно да ползват други разплащателни методи, но те не представляват интерес за това проучване.

Има и други интересни статитистки, които обаче представляват търговска тайна и не бихме споделили.