Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

seo

На 20 ноември 2012г. в зала София на СТЦ Интерпред в град София едни от най-добрите български SEO лектори  ще изнесат лекции. Организатор е Interactive Seminars, част от дигитална агенция Interactive Share и SEOM.bg - интернет маркетинг агенция за SEO услуги, обучения и консултации. Лектори са Огнян Младенов, Васил Тошков, Лили Грозева, Любомир Любомиров и Димитър Димитров. Ще бъдат разгледани най-важните към момента SEO въпроси:

Кои сайтове пострадаха от Panda и Penguin ъпдейтите на Google? Как да предпазим новия си сайт от панди и пингвини? Как да създаваме качествено съдържание? Каквое Microdata, Речникът Schema.org, RichSnippets? Как да оптимизираме сайтове за англоезичен пазар? Как да направим така че ТВ, радио, outdoor и имейл маркетинга да работят за SEO. Много други въпроси.

Събитието е подходящо за SEO специалисти, хора управляващи уебсайтове, онлайн маркетинг специалисти, собственици на онлайн магазини, уебадминистратори, както и всички който се интересуват от оптимизация на сайтове. За да си гарантирате достъп до семинара е нужна предварителна регистрация и заплащане на такса.

Нормална регистрация: 190 лева (с ДДС)
Ранна регистрация - 20%: 152 лева (с ДДС) (само до 06.11.2012г.)

Промо код promo9295 от ganbox.com ви дава -30% отстъпка: 137 лева (с ДДС) (само до 06.11.2012г.) бърз адрес за отстъпка: http://goo.gl/9Cggf

Повече информация за семинара има в сайта interactive-seminars.com

 

Един от най-потайните онлайн бизнеси в България е този за оптимизацията за търсачки. Определено ако чуете думите SEO и SEO оптимизация и не бъркате съкращението с друго популярно (CEO, което се чете като Си И О, докато SEO се чете като Е Си О) то името, което ще изникне в главата Ви вероятно е това на Огнян Младенов, който е лицето на цялата индустрия в България. Той е собственик и управител на SEOM, най-известната компания предлагащи подобни услуги на нашия пазар.

През последната година нараства все повече конкуренцията в този бранш, като се наблюдава тенденция от самостоятелни играчи да се оформят като малки компании с по няколко човека персонал, които поетапно изместват физическите лица, специално що се отнася до работата с по-големи клиенти.

След SEOM, се случи и логичното, появи се и Averank, които са съорганизатор на традиционната вече SEO конференция (провеждана вече три години). Averank в момента се състои от трима човека (включително управителя и собственик Мартин Христов) и предлага разнообразни решения и услуги в сферата на интернет и онлайн маркетинга.

През 2008г. от уеб експерта Георги Стефанов беше създадена SEO компанията Ganbox, която много бързо зае своето заслужено място в бранша и се утвърди, като фирма, която предлага качествени SEO услуги. Към момента фирмата се състои основно от 5 души, както и външни сътрудници. Ganbox предлага SEO консултации за бизнес сайтове и дългосрочна SEO поддръжка.

За момента остава тайна, колко печаливши са компаниите за SEO оптимизация и онлайн маркетинг в България, но нарастването на конкуренцията е ясен сигнал, че приходите се увеличават. Пазарът все повече се фрагментира на компании, които се занимават изцяло с уеб дизайн и разработки, SEO и онлайн маркетинг решения, както и компании, които предоставят комуникационни услуги в сферата на социалните мрежи (за Social Me и други ще пиша друг път).

 

Изглежда Google са решили да се борят със сайтовете, които те самите определят като "нискокачествени". Такива са например продуктите на Demand Media, като ehow.com, както и други с не особено ценно съдържание.

Промяната в алгоритъма влиза в сила в САЩ, като се очаква да отсее подобен род сайтове от резултатите при търсене. Въпреки това се появиха и много скептични мнения, че Google едва ли ще успее да се справи с проблема.

Повече информация можете да откриете в блога на Google.

 

Вчера е видян феномен, при който за търсене в Google, на първа страница не е имало нито един от т.н. органични резултати (разбирайте резултат от реално търсене на уеб сайт), вместо това всички резултати са били от т.нар. Google Places (Google Места).

Това всъщност показва и плановете на компанията, да използва потенциала си като номер 1 в търсенето на информация, за да може да не позволи трафика при това търсене да излиза от мрежата на Google, освен разбира се, ако не си плащате за целта.

Направо казано, с услугите „Google Reader”, “Google Images” и редица други, това което компанията се опитва да направи е да монополизира пазара на реклама в интернет. Ако при всяко едно търсене, Вие всъщност отивате в друг сайт на Google, тогава няма как да генерирате трафик, въпреки, че съдържанието е Ваше. Няма ли трафик, няма и приходи от реклама. Но те не се губят, просто отиват при този, при когото е трафика... Google.

Ако днес Google е най-добрия Ви приятел, защото той осигурява трафик и реклами, тяхната дългосрочна цел е да не Ви осигурява трафик, а рекламите ще се излъчват само в тяхната вътрешна мрежа, където няма да има нужда да се плащат комисионни.

Горното е виждане на автора и не представлява официална позиция на Google.

 

Едно от нещата, които до скоро липсваха в България бяха така наречените директории за статии или места, където можете да добавяте статии безплатно, да публикувате в тях връзки към Ваши сайтове и да се опитвате до някаква степен да популяризирате страницата си по този начин.

От друга страна, ако имате нужда от съдържание, винаги можете да вземете статия от тези директории и да я публикувате в собствения си сайт, ако запазите линковете в нея и цитирате източника.

Казано направо, имате сравнително безплатно съдържание.

 

Приключи SEO конференция 2010, която се проведе на 11 юни в Интер експо център, събитието премина при засилен интерес, общо взето и двете зали бяха пълни през целият ден.

Програма бе повече от интересна, а лекторите като цяло оставиха изключително положително впечатление. Ето и впечатленията ми от някой от лекторите:

Калин Василев говори за SEO и usability, доста интересна тематика.