Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

search engines

Един от най-потайните онлайн бизнеси в България е този за оптимизацията за търсачки. Определено ако чуете думите SEO и SEO оптимизация и не бъркате съкращението с друго популярно (CEO, което се чете като Си И О, докато SEO се чете като Е Си О) то името, което ще изникне в главата Ви вероятно е това на Огнян Младенов, който е лицето на цялата индустрия в България. Той е собственик и управител на SEOM, най-известната компания предлагащи подобни услуги на нашия пазар.

През последната година нараства все повече конкуренцията в този бранш, като се наблюдава тенденция от самостоятелни играчи да се оформят като малки компании с по няколко човека персонал, които поетапно изместват физическите лица, специално що се отнася до работата с по-големи клиенти.

След SEOM, се случи и логичното, появи се и Averank, които са съорганизатор на традиционната вече SEO конференция (провеждана вече три години). Averank в момента се състои от трима човека (включително управителя и собственик Мартин Христов) и предлага разнообразни решения и услуги в сферата на интернет и онлайн маркетинга.

През 2008г. от уеб експерта Георги Стефанов беше създадена SEO компанията Ganbox, която много бързо зае своето заслужено място в бранша и се утвърди, като фирма, която предлага качествени SEO услуги. Към момента фирмата се състои основно от 5 души, както и външни сътрудници. Ganbox предлага SEO консултации за бизнес сайтове и дългосрочна SEO поддръжка.

За момента остава тайна, колко печаливши са компаниите за SEO оптимизация и онлайн маркетинг в България, но нарастването на конкуренцията е ясен сигнал, че приходите се увеличават. Пазарът все повече се фрагментира на компании, които се занимават изцяло с уеб дизайн и разработки, SEO и онлайн маркетинг решения, както и компании, които предоставят комуникационни услуги в сферата на социалните мрежи (за Social Me и други ще пиша друг път).

 

Приключи SEO конференция 2010, която се проведе на 11 юни в Интер експо център, събитието премина при засилен интерес, общо взето и двете зали бяха пълни през целият ден.

Програма бе повече от интересна, а лекторите като цяло оставиха изключително положително впечатление. Ето и впечатленията ми от някой от лекторите:

Калин Василев говори за SEO и usability, доста интересна тематика.