Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

google

Изглежда Google са решили да се борят със сайтовете, които те самите определят като "нискокачествени". Такива са например продуктите на Demand Media, като ehow.com, както и други с не особено ценно съдържание.

Промяната в алгоритъма влиза в сила в САЩ, като се очаква да отсее подобен род сайтове от резултатите при търсене. Въпреки това се появиха и много скептични мнения, че Google едва ли ще успее да се справи с проблема.

Повече информация можете да откриете в блога на Google.

 

След опита си да придобие Groupon, който се оказа неуспешен, Google са решили да пуснат свой собствен вариант на услугата, предава Mashable.

Вече можете да видите и ландинг страница, която официално потвърждава съществуването на проект за групово пазаруване от страна на Google (наречено Google Offers).

Възникват няколко въпроса, които са пряко свързани с услугата от страна на Google:

1. Ще бъдат ли интегрирани офертите с търсенето?

2. Ще се показват ли офертите на картата (99% сигурно, че да)?

3. Изцяло онлайн ли ще бъде бизнеса? Groupon работят с търговци.

Много новости се появяват във връзка с груповото пазаруване и неговото развитие като бизнес модел.

 

Носят се упорити слухове, че Google иска да придобие най-големият сайт за групово пазаруване в света - Groupon. Цитираната сума по сделката е от порядъка на 3 милиарда долара. Наскоро писахме за сайтовете за групово пазаруване, че този бизнес модел навлезе много силно в България, като се появиха шест сайта: СЛОН, Грабо, Колектива, Задружно, Deals.bg, Пестя.

Придобиването на Groupon обаче може да обезличи компанията. Политиките на Google, които не позволяват никакъв контакт с техни служители определено няма да се понрави на крайните клиенти на Groupon в момента и вероятно ще създаде сериозни проблеми на Google.

От друга страна, Google не се слави като много успешна офлайн компания и навлизането в този бизнес може да коства значителен ресурс и промяна в политиките. Защото бизнеса на Groupon колкото и да е уеб ориентиран, е основно офлайн базиран и предлага офлайн услуги.

Времето ще покаже, дали сделката ще се осъществи, както и дали ще бъде успешна за Google.

Groupon все още не оперират в България, но домейна groupon.bg е запазен от германското подразделение на групата.

 

Как се прецака Skype?

По непотвърдена информация, но от вътрешни източници (от Skype), разбираме, че Skype има договори с два от производителите на мобилни телефони и един от големите мобилни оператори в САЩ, които не позволяват на компанията да реализира версия за Android.

Същевременно Skype прекрати и свързаността си с Fring и Nimbuzz и напрактика няма никакъв начин Skype да се ползва на телефони с операционна система Android.

Това съвпадна с излизането на Google Voice, който за момента работи само в някой държави. Бъдещето на Skype е неясно, особено ако не предложат версии за Windows Mobile и Android в скоро време.

 

Вчера е видян феномен, при който за търсене в Google, на първа страница не е имало нито един от т.н. органични резултати (разбирайте резултат от реално търсене на уеб сайт), вместо това всички резултати са били от т.нар. Google Places (Google Места).

Това всъщност показва и плановете на компанията, да използва потенциала си като номер 1 в търсенето на информация, за да може да не позволи трафика при това търсене да излиза от мрежата на Google, освен разбира се, ако не си плащате за целта.

Направо казано, с услугите „Google Reader”, “Google Images” и редица други, това което компанията се опитва да направи е да монополизира пазара на реклама в интернет. Ако при всяко едно търсене, Вие всъщност отивате в друг сайт на Google, тогава няма как да генерирате трафик, въпреки, че съдържанието е Ваше. Няма ли трафик, няма и приходи от реклама. Но те не се губят, просто отиват при този, при когото е трафика... Google.

Ако днес Google е най-добрия Ви приятел, защото той осигурява трафик и реклами, тяхната дългосрочна цел е да не Ви осигурява трафик, а рекламите ще се излъчват само в тяхната вътрешна мрежа, където няма да има нужда да се плащат комисионни.

Горното е виждане на автора и не представлява официална позиция на Google.