Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

статии

Кецовете са любимите ежедневни обувки на цели поколения. Удобни са и за спорт, и за дълги разходки, лесно се съчетават с почти всяка дреха, а разнообразието от дизайни, цветове и текстури ги прави подходящи за всеки вкус, визия и стил.

Класическите бели кецове със сигурност са най-харесваните спортни обувки. Семплият им дизайн дава възможност да се съчетават както с небрежни ежедневни дрехи, така и с по-елегантно облекло.

Единственият им недостатък, че се замърсяват много бързо и още с първите няколко обувания, белия цвят става по-скоро сив. Изключено е да се носят и в мокро време, освен ако не са от кожа.
Има много начини за почистване на белите кецове и повечето от тях са с помощта на напълно достъпни средства, които се срещат във всеки дом.

Почистване в пералната машина

Най-лесната и предпочитана техника за почистване на кецовете е в пералната машина. Ако това е метода, който и вие сте избрали, първо прочетете етикета на спортните обувки, за да сте сигурни, че този начин на изпиране е възможен. Там също ще намерите указания каква трябва да е температурата на водата. Обикновено се препоръчва хладка вода с температура от 30 до 40 градуса. Прекалено горещата вода може да разлепи и деформира обувките.

Сложете кецовете в специална мрежа за пране или в калъфка от възглавница, преди да ги поставите в пералната машина. След това задайте програма за деликатно пране, най-добре без центрофуга.

Почистване на кецовете с продукти от домакинството

Ако не желаете да използвате пералната машина, може да изперете кецовете на ръка с продукти от домакинството.

Освен като пръв помощник в кухнята, содата за хляб се използва и като чудесно почистващо средство. В комбинация с прах за пране и малко вода, ще получите паста, която трябва да втриете в мръсните си кецове. За нанасянето на сместа използвайте мека четка (стара четка за зъби би свършила идеална работа). Ако замърсяванията са по-сериозни, може да оставите кецовете да престоят намазани със сместа за известно време, след което да ги изплакнете обилно с хладка вода.

Пастата за зъби също е продукт с много приложения. Отново трябва да използвате мека четка или стара четка за зъби, с която лесно да втриете пастата в изцапаните кецове. С този елементарен метод за почистване, много бързо и ефикасно ще премахнете мръсотията от белите гумени подметки.

В хладилника също ще намерите добри помощници в борбата със замърсените любими кецове. Комбинацията от лимон, оцет и препарат за съдове, в съотношение 1:1:1, е силно оръжие срещу петната по бялата материя. В никакъв случай не бива да използвате този начин за почистване върху цветни материи, защото има избелващо действие.
Нанесете сместа с познатата четка, и при необходимост, изчакайте за малко преди да изплакнете с хладка вода.  

Посочените методи за почистване не са единствените, но са сред най-достъпните и ефикасни. Имайте в предвид, че не бива да се използват за материи като велур и набук. Тези материи изискват по-специфични грижи. В домашни условия е препоръчително леко да се почистят със специална четка за обувки, а ако имат сериозни замърсявания, да се занесат на химическо чистене.

Връзките на спортните обувки се изпират отделно и най-добре на ръка, защото в пералнята могат да предизвикат проблеми.

Кецовете трябва да се сушат на стайна температура, далече от печки и радиатори. Прекалено високата температура може да разлепи или деформира спортните ви обувки.


 

Имплантирането на зъби е най-съвременната и най-предпочитана технология за компенсиране на липсващи зъби и тяхното протезиране.

Самата дентална процедура не е никак лесна и изисква не само изключителна компетентност от страна на денталния лекар, но и много добра предварителна подготовка.

Сериозното отношение от страна на пациента е от значение за успешната имплантация. От него зависи до каква степен ще осигури така необходимата стерилност и грижа за устната кухина, които са задължителни преди и след денталната имплантация.

Кои са капаните при имплантирането на зъби?

Капан №1 - неглижиране препоръките на стоматолога

Процесът на поставяне на импланти преминава през няколко етапа и един от капаните, в които може да се попадне, е неспазването на препоръките на лекаря по време на тези етапи.
Наред с отличната зъбна хигиена, пациентите трябва да спазват диета и да приемат медикаментите, изписани им от денталния специалист.

В противен случай, рискуват имплантацията да се окаже неуспешна, имплантът да бъде отхвърлен или продължителността на неговото използване да бъде съкратена.

Капан №2 - пропуснато предварително лечение на зъбите и венците

Важна част от предварителната подготовка за поставяне на импланти е лечението на кариеси, възпалени венци и почистването на зъбната плака и зъбния камък.

За да се удължи живота на протезата е необходимо да се обърне специално внимание на постигането на среда, лишена от микроорганизми. За целта трябва да се почисти зъбния камък, включително и този под венците, да се отстранят плаката и налепите по зъбите, да се приемат медикаменти, които ще предотвратят риска от възпаления. Ако се налага, се прави и хирургическо лечение.

Капан №3 - лоша орална хигиена

Лош капан, в който пациентите могат да попаднат след поставяне на импланти, е липсата на необходимите грижи за хигиената на устната кухина. След процедурата по протезиране със зъбни импланти е необходимо пациентите да приемат антибиотици, за да не се стигне до възпалителни процеси. Наред с антибиотиците, пациентите приемат обезболяващи медикаменти.

Хигиената и грижата за устната кухина, след поставяне на зъбни импланти, трябва да бъде много стриктна. Измиването на зъбите с мека четка сутрин и вечер е задължително, защото през нощта слюноотделянето е значително по-малко и се увеличава риска от размножаването на бактерии в устната кухина.

През първите две седмици на имплантацията, пациентите трябва да полагат специални грижи за хигиената като внимават да не наранят мястото на имплантите и шевовете. Наложително е използването на антисептичен разтвор за изплакване и почистване на зъбите поне 2-3 пъти на ден.

Независимо от това дали имате изкуствени или естествени зъби, вие трябва да ги поддържате много добре и да полагате стриктни грижи за тяхната хигиена. Почистването с четка и паста за зъби трябва да става поне по два пъти на ден. Хората с импланти трябва да използват всички стоматологични средства за отлична орална хигиена.Използването на дентален конец е едно от тях. Почистването става с възвратно-постъпателни движения като конеца се прекарва през междузъбното пространство, за да се отстрани плаката и остатъците от храна. В противен случай, между зъбите се натрупват налепи и се развиват микроорганизми, които могат да бъдат причина за лош дъх, възпаления на венците, намаляване на трайността на имплантите и увреждане на съседните зъби.

Капан №4 - не променяте хранителните си навици

Хранителният режим на пациентите също трябва да бъде съобразен с препоръките на лекаря, тъй като някои храни могат да травмират мястото, да причинят раздразнение на венците или да не доставят достатъчно витамини и минерали на организма. Ето защо, за по-бързото възстановяване след процедурата се препоръчва диета с богата на витамини и минерали храна и съставена основно от меки и течни храни, които не дразнят лигавицата на устата.

 

Едно от нещата, които до скоро липсваха в България бяха така наречените директории за статии или места, където можете да добавяте статии безплатно, да публикувате в тях връзки към Ваши сайтове и да се опитвате до някаква степен да популяризирате страницата си по този начин.

От друга страна, ако имате нужда от съдържание, винаги можете да вземете статия от тези директории и да я публикувате в собствения си сайт, ако запазите линковете в нея и цитирате източника.

Казано направо, имате сравнително безплатно съдържание.