Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

свежо

Днес бе направен експеримент от уеб сайта Svejo, чрез който бяха засечени броя на зарежданията на техните бутони (най-общо казано). Въпреки, че някой твърдят, че Svejo лъже, моето мнение е, че това не е така, тъй като едва ли някой би се хванал на подобна "лъжа".

Проблема се крие в друго. Svejo без да иска разрешение на собствениците на сайтове, предоставя информация за тях и техните потребители на трето лице, в случая Tyxo. Това дори противоречи на тяхната политика на поверителност, което е абсурдно.

Има обаче и друг момент, етично ли е Svejo да събира подобна информация за сайтове, които не притежава и няма права върху тях? Етично ли е тази информация да се споделя с трети лица (Tyxo, което не е собственост на Ксениум, доколкото това ми е известно).

Честно казано, нищо не пречи утре да започнат и да излъчват реклами на мястото на бутоните. А вдругиден да излизат анкети. Това едва ли ще се случи, но въпроса тук е принципен.

Промените в Svejo, явно до голяма степен се отразяват най-вече върху етиката на компанията.

 

Днес се появи доста интересна новина, по-точно, че НетИнфо излиза от проекта Svejo и продава дяловете си на един от досегашните съсобственици - Явор.

Другата новина е, че другия съсобственик, Станислав, също излиза от проекта и напрактика Svejo остава с едноличен собственик.

Новината определено е изненадваща, но не и шокираща. НетИнфо инвестираха в доста проекти и постоянната им оперативна загуба ги поставя в ситуация, в която трябва да се съсредоточат върху няколко, които да станат печеливши, отколкото да се разпиляват.

Това е и първата "buy back" транзакци на интернет пазара в България и е интересно дали собствениците са имали подобна опция при продажбата на 50% от Svejo преди време.