Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

компании

С цел повишаване на приходите, jobs.bg реши да се изака на метеното и премахна ключови функции в сайта си. Като например опцията за сортиране на обявите по дата или други критерии. Това е направено единствено с цел отгоре да излизат винаги платените обяви.

Печалбата е хубаво нещо, но когато цената е потребителите ти да губят удобство, въпроса е доста спорен. Недалновидните решения на jobs.bg отварят ниша за нови играчи и да се надяваме скоро ще има такива.

Като цяло, с безумните си политики jobs.bg от пазарен лидер е на път да се превърне в пазарния губещ. С рекламите заемащия целия сайт (на собствени безсмислени и губещи проекти), сайта е заприличал на цирк.

 

Явлението е сравнително ново в България, но за сметка на това влезе с пълна сила. За по-малко от 6 месеца се появиха цели 6 сайта на българския пазар, а се очакват и още. Пазара обаче е твърде малък, за да осигури съществуване на всички.

Първият сайт за групово пазаруване в България е zadrujno.bg и е собственост на Моите Пари. Той за момента оперира основно в София (както и повечето подобни сайтове), макар и да се предлагат спорадично оферти и за други градове. Задружно сякаш са избрали нишата на жените клиенти, защото те представляват основната целева част за техните оферти.

Втори поред бе сайта deals.bg, който поне към днешна дата оперира само в София, при него офертите представляват смесица от козметични процедури, екстремни спортове и културни събития. Deals.bg не е известно да принадлежи към някоя уеб група.

Макар и да твърдят, че са първи, Грабо (grabo.bg), определено не са. Безспорно обаче са най-агресивният играч на пазара, вероятно поради големия си страничен ресурс за реклама. Техните банери могат да бъдат видяни навсякъде, а и имат амбицията да оперират в най-много градове. Офертите им са разнообразни, като основно отново преобладават тези насочени към дамската част. Грабо са част от групата на Wisdom, Помагало и Gepime.

Колектива са хърватска компания и единствения чуждестранен играч на пазара в момента. Те са също агресивни, като офертите им са разнообразни, насочени към жени, както и културни събития и кино. Те са компанията, която стъпва на пазара със сериозен финансов ресурс.

Pestia.com са собственост на Антон Аначков, до момента имат три оферти и е трудно да бъдат коментирани. Не е известно да принадлежат към определена група.

Последният появил се играч на пазара е СЛОН.БГ, като за него се разшумя месеци преди старта му, чрез вирал кампанията, която организираха. Интересното при СЛОН е, че сайта бяга от стереотипите на бизнес модела и предлага повече от една оферта (останалите също го правят до някаква степен с една или две допълнителни оферти). В СЛОН също така изцяло отсъства груповия елемент и така наречената активация на сделките. Това, което прави впечатление е значително по-бизнес ориентираните предложения на сайта, включително различни онлайн оферти, билети за бизнес събития и подобни. СЛОН е собственост на Уебмарк (tuning.bg) и Иво Апостолов (ADX.BG, SKIOR.NET)

Бизнес модела в България определено търпи промени в сравнение с първоизточника – Groupon. Много е спорно дали бизнес модела ще сработи в по-малките градове, но това само времето ще покаже.

Сайтовете работят на принципа на комисионна за доведен клиент, като търговеца доставящ услугата не плаща нищо предварително. Комисионните в бизнеса са тайна, но кратко проучване показва, че едва ли са под 7% от реално платената цена, тъй като това е комисионната на PayPal, опция за разплащане, която ползват почти всички сайтове.

Ако има някакъв измерител за успеха на различните сайтове, това може би са феновете им във Фейсбук (макар и измерителя да е доста некоректен, друга обективна отправна точка липсва):

  • Грабо – 17,092
  • Deals.bg – 10,021
  • СЛОН – 8,461
  • Колектива – 8,258
  • Zadrujno – 5,359
  • Pestia - 116

П.П. Groupon.bg е запазен от най-големият играч в света :).

 

Мирчев Идеас, авторите на софтуера за електронна търговия SummerCart стартираха нова афилиейт програма. В България този метод за промотиране на продукти все още не е достатъчно популярен и познат, а решението на SummerCart за реализация на програмата е пример, от който можем да поучим.

Какъв е проблема на афилиейт програмите в България?

 

Mobio е една от малкото български компании, които оперират в сферата на онлайн разплащанията. Определено те винаги са били моите фаворити при ползването на подобни услуги, заради невероятния си професионализъм, желанието да бъдат в помощ на клиентите си и откритата комуникация.

Другата добра новина е, че пазара на SMS разплащания расте. Или поне Mobio се разрастват. През 2009 година, компанията е реализирала приходи със 133% в сравнение с 2008 г., достигайки 1,2 милиона лева.

Това води и до 64% ръст в печалбата, а компанията очевидно се разраства. Ще продължим да следим развитието на Mobio, както и други перспективни български компании, които оперират в IT и онлайн сектора.

На Mobio пожелаваме още по-голям растеж през 2010 г. и следващите години.

 

VBOX7, който е част от групата Нетинфо регистрира загуба за поредна година. През 2009 година дружеството е регистрирало отрицателен резултат в размер на 274 хил. лв., което обаче е по-добре в сравнение със загубата от 363 хил. лв. през 2008 г.

Приходите на дружеството нарастват съществено от 139 хил. лв. през 2008 г. до 590 хил. лв през 2009 г., разходите бележат също ръст от 503 хил. лв. през 2008 г. до 865 хил. лв. през 2009.

 

Финансовите отчети на Web Media Group показват, че приходите на компанията падат от 1,292 хил. лв. през 2008 г. до 991 хил. лв. през 2009 г. или с над 300 хил. лв.

Намалението на приходите е с над 23%, което показва сериозен спад, при все, че през 2009 година имаше и избори, където сериозни суми бяха инвестирани в онлайн реклама от страна на политическите партии.

 

Мейл.БГ отчита спад на приходите с 23%, като явно кризата се отразява на сектора. Важно е обаче да се отбележи, че намалелите приходи са съпътствани и със сериозно намаление на разходите и компанията излиза на печалба от 57 хил.лв.