Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

инвесторбг

Сайтът на Инвестор.БГ за групово пазаруване публикува интересна цифра: "Ние сме 370 331 щастливи българи". Цифра, която иде да покаже най-вероятно броя на потребителите в сайта или поне оставя такова внушение в посетителите. Което разбира се се оказа, че не само не е вярно, а е невъзможно.

Отвъд манипулацията, която се създава, по-любопитен е факта, че за последните 24 часа тази цифра не се е променила. Тоест за 24 часа, нито един българин не е станал щастлив. В публикацията, която е направена в blog.bg (част от Инвестор.БГ), се получава и друг любопитен момент - администраторите на Инвестор.БГ цензурират коментарите, като ги трият и се опитват да замажат положението. Статията най-вероятно е публикувана от конкурентен сайт. Възможно е и автора на самата публикация да трие коментара, макар и в един такъв да отрича това (по-късно и този коментар е изтрит).

В крайна сметка, изводът до който се достига е, че на данни на публичните компании в България трябва да се гледа изключително предпазливо. Също така не е препоръчително да създавате блогове или да добавяте съдържание на сайтове на Инвестор.БГ, защото неясните политики за модерирани и цензура, могат да засегнат Вашето съдържание или коментарите към него.

Казусът дори е засегнат в писмо до IAB, които по комунистически мълчат и не изразяват становище (премахнати са лични данни от е-мейла):

From: MS
Subject: Investor.bg - narushavane na moralnia i etichnia kodeks na iA Bulgara
To: ***@****.bg
Cc: ****
Date: Wednesday, July 13, 2011, 8:04 AM
Kakvi merki ste predprieme iAB otnostno tozi kazus? -
http://svejo.net/1191629-niesme-bg-misterii-ili-fiktivni-potrebiteli
Ste predpriemete li merki i kakvi? Ne e li tova narushavane na vashite pravila
 koito Investor.bg e priel kato pulnopraven chlen na iA Bulgaria.

 

Ochakvame vasheto stanoviste.

S Uvajenie,
*****

 

Кризата е засегнала съществено най-голямата онлайн компания, която е листвана на борсата в България. Инвестор.БГ реализира 3,417 хил. лв. приходи през 2010 г. (консолидирани), което е с 506 хил. лв. повече от 2009 г., но поради същественото увеличение на разходите за заплати и външни услуги, печалбата на групата намаля от 510 хил. лв. през 2009 г. До 317 хил. лв. през 2010 г. на консолидирано ниво.

Разходите за заплати на групата нарастват с близо 50% от 954 хил. лв. през 2009 г. до 1,373 хил. лв. през 2010 г. За същия период, с близо 20% нарастват и разходите за външни услуги от 1,199 хил. лв. до 1,343 хил. лв.

Забелязва се и съществено намаление в ликвидната позиция на групата, като паричните средства се стопяват от 862 хил. лв. до 148 хил. лв.

Трябва да се вземе предвид и високите нива на капитализиране на нематериални активи през 2010 г. в размер на 717 хил. лв или над 20% от приходите, които са отсрочени във времето.

Сред разходите за външни услуги, най-съществените увеличения са в тези за консултантски услуги и абонаменти.

Сред разходите за персонала, заплатите и свързаните с тях осигуровки имат най-голям дял в увеличението на разходите.

 

След като отказа офертата на Groupon, през последните дни витаят слухове за продажбата на най-големият сайт в България за групово пазаруване. Всички слухове клонят в посока: голяма уеб група, като почти всичко накланя везните (включително и слуховете), че става дума за Нетинфо.

За момента няма нито официални изявления, нито явни доказателства, но спряганата сума според слуховет е от порядъка на 3 милиона евро. Това би било най-голямата сделка в българското интернет пространство.

Други вероятни купувачи (малко вероятно) са НЕГ, Инвестор.БГ, Економедия, Резон Медия и Алегро Груп (аукро).

Нетинфо наскоро се престуктурира, като вля в основното дружество, дъщерни като pariteni.bg и други.

 

Компанията EasyAds очевидно страда от липса на рекламодатели, защото към 22:00 днес забелязах, че в един от най-големите им издатели се върти предимно социална реклама. Всъщност в това, че се върти социална реклама няма нищо лошо, проблема е, че в големи рекламни блокове, тя излиза 4 пъти, а другите две реклами отново са повтарящи се. Освен това на въпросната страница (същата), бе налице още един блок, в който социалната реклама се показваше 2 пъти, а другия рекламодател още веднъж.

 

Кратко сравнение между трафика в сайтовете News.BG, Vesti.BG, Dnevnik.BG и Dariknews.BG показа интересни данни. Сравнението е на база два показателя: уникални потребители и импресии. Всички данни са от брояча тиксо, тоест дори да не са напълно коректни, то поне са съпоставими. Периодите, които са сравнявани са юли 2009 и юли 2010, ето и резултатите:

 

Приходите на Инвестор.БГ, които са основно от реклама в интернет намаляват с 25 хил. лв. през май спрямо април 2010. Въпреки това на годишна база приходите през май 2010 значително надхвърлят тези от май през предходната година.

За първите 5 месеца на 2010 година, Инвестор.БГ са успели да повишат приходите си с 311 хил. лв. спрямо същият период на 2009, което може да се счита и за индикация за възстановяването на рекламният пазар и възвръщане на позиции на онлайн медиите.

Въпреки положителните резултати, акциите на компанията са поевтинели на Българска фондова борса с цели 11%, което вероятно се дължи на цялостното отдръпване на инвеститори от борсата ни, а значително по-малко е влиянието на текущите резултати. Въпреки това, за сравнение, индексът SOFIX за същият период е регистрирал минимално увеличение от около 2%.