Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

грабо

Сайтовете за групово пазаруване достигнаха 76 на брой, като в това число не включваме агрегаторите и клонингите на Грабо. Възможно е да са и повече, но това са всички, за които имаме информация към 5 юни.

 

След като отказа офертата на Groupon, през последните дни витаят слухове за продажбата на най-големият сайт в България за групово пазаруване. Всички слухове клонят в посока: голяма уеб група, като почти всичко накланя везните (включително и слуховете), че става дума за Нетинфо.

За момента няма нито официални изявления, нито явни доказателства, но спряганата сума според слуховет е от порядъка на 3 милиона евро. Това би било най-голямата сделка в българското интернет пространство.

Други вероятни купувачи (малко вероятно) са НЕГ, Инвестор.БГ, Економедия, Резон Медия и Алегро Груп (аукро).

Нетинфо наскоро се престуктурира, като вля в основното дружество, дъщерни като pariteni.bg и други.

 

Групово пазаруване вече е фактор в онлайн търговията в България. Масово се предлагат почивки, козметични услуги и какво ли не.

Нека обаче разгледаме какво се случва на пазара по компании:

Grabo - продължават да са номер едно във всяко едно отношение. Откровенно казано им се възхищавам за упоритостта и иновативността. Сайта на Грабо ако трябва да бъдем откровени дори бие като функционалност Групон. За едно нещо сме щастливи обаче - ние предвидихме, че груповия елемент е безсмислен в България. Грабо вече са го премахнали от сайта си, което е показател, че бяхме прави.

Колектива - компанията продължава да излиза пари в реклама, но едва ли има възвръщаемост. Тук говорим за пазарен дял, защото идеята на фонда зад Колектива е да се продаде. Като цяло се гонят добри сделки, с добро намалание на всяка цена. Няма значение печалбата. Точно Колектива са компанията, която до голяма степен разсипва пазара на груповото пазаруване в България. Компанията все още предлага плащания само чрез ePay и банков път, което говори за сериозен проблем в IT отношение на местно ниво. Като цяло не струва управлението им в България и то никак.

SLON - Компанията е на приливи и отливи, супер оферти редувани с дълга липса на конкурентни такива. Въпреки това сайта остава сред топ 5 за страната. Като цяло основните проблеми са свързани с набавянето на добри оферти. Компанията очевадно не смята да работи извън София.

Zadrujno - компанията бе първата, но загуби инерция и в момента върви надолу спрямо пазара. Перспективата за тях е негативна. Макар и да следват класическия модел, те твърде много се придържат към него в целта си да намерят стабилен инвеститор. Това пречи на развитието им.

Deals - компанията върви нагоре, но въпреки твърденията им за 12 хиляди уникални посетителя на ден, тя рядко надхъврля 6 хиляди. Новите кадри си оказват добро влияние, но очевадно има още хляб да ядат.

Vipoferta - за пръв път ги споменаваме, но компанията налива много пари в реклама. Според мен от пусто в празно.

Promomax - ако ме питате собственика на компанията има фирма за билборди! Ако греша... да ме извинява!

Golden Deals - фалстарт. Изключително тъпо решение да работят с eBG.BG - изкючително непопулярна услуга. Не предлагат POS терминал, ePay, EasyPay и PayPal. На фона на цялото готвене... личи си гръцкия манталитет в управлението - тъп до безграничност. За жалост това вероятно проваля иначе кадърни хора, които работят в компанията.

Обобщение: Грабо ще расте, Колектива също (заради многото пари). Голдън Дийлс няма да расте съществено. Ако имаш една единствена сделка в твой конкурент, която е продадена 0 пъти и ти я лансираш в самото начало, явно нещо ти куца. Задружно ще е назад, защото са прекалено консервативни, а Дийлс ще са нагоре, заради новите иновативни служители. СЛОН ще пази позиция, защото е добре разпознаваем но няма да расте. Vipoferta и Promomax ще имат временен успех само докато рекламират. Ако продължат да се рекламират, ще растат. Техния маркетинг мениджър следва да бъде уволнен на секундата, заради изключително глупавия бранд, който са избрали.

 

Групово пазаруване е новата мания в България буквално и преносно, сайтовете са толкова много, че дори вече се предлагат скриптове за групово пазаруване. Но нека погледнем този бизнес модел от друга гледна точка, по-конкретно, от начините за разплащане.

Както в почти всичко в тази индустрия, лидер е Грабо, които предлагат разплащания чрез EasyPay (касово), Банков превод, ePay, дебитни и кредитни карти чрез виртуален POS терминал, PayPal, bPay, eBG.bg и карти Transcard. Те общо взето предлагат всичко възможно на пазара. Донякъде е нормално, тъй като Grabo е технологична компания и разполага с достатъчен ресурс да осигури подобно разнообразие.

Deals.bg предлагат разплащания през EasyPay, ePay, eBG.bg, PayPal и банков превод, както и дебитни и кредитни карти чрез POS терминали в ePay и eBG.bg.

СЛОН работи с EasyPay, ePay, виртуален POS терминал в ЦКБ (на пръв поглед изглежда и Grabo работят със същата банка), както и плащания през PayPal.

Zadrujno работят с ОББ, като приемат разплащания през виртуален POS терминал (кредитни и дебитни карти), както и с ePay.

Kolektiva от големите сайтове са най-назад, като предлагат плащания само по банков път и чрез ePay. Което за Колектива е странно.

Golden Deals доколкото е известно работят само с eBG.bg и виртуален POS терминал през тях.

Информацията е директно от сайтовете и може към днешна дата да не е актуална на 100%.

Ето малко информация и от кухнята, по-точно защо СЛОН избра точно тези методи на плащане, а не други.

  1. Първото условие, за да въведем метод за разплащане бе да бъде автоматизирано. Казано направо, ако не е възможна обратна връзка за статуса на транзакцията, а той трябва да се проследява ръчно, това означава, че той не би следвало да се ползва. Поради тази причина не се приемат плащания по банков път.
  2. Второто условие бе, метода за разплащане да е популярен и да обхваща достатъчен брой хора. Това директно класира ePay, EasyPay и разплащанията през виртуален POS терминал. За виртуалния POS терминал избрахме банка, която познаваме и за която имаме добро мнение за предлаганите услуги – ЦКБ. PayPal бе доста спорен момент и продължава да бъде. Основно заради изключително високите си такси, въпреки това, решихме да го въведем.
  3. Разглеждайки методите за плащане, ние обсъждахме и други варианти, които да въведем, но кратко проучване ни показа, че дела на хората ползващи eBG.bg, Transcard, bPay е пренебрежимо малък (да ме извиняват компаниите, ако се засегнат, не твърдя, че проучването е представително, но на нас ни върши работа).

Ако трябва да бъда честен, до момента сме имали едно запитване дали приемаме плащания по банков път, както и едно запитване дали приемаме плащания през eBG.bg. Последното всъщност бе отправено от самата компания.

Други сайтове е възможно да ползват други разплащателни методи, но те не представляват интерес за това проучване.

Има и други интересни статитистки, които обаче представляват търговска тайна и не бихме споделили.

 

От днес на пазара се появи и дългоочаквания нов играч на пазара на групово пазаруване - Golden Deals. Компанията организира мощна рекламна кампания продължила няколко месеца, а първата сделка очаквано е силна, твърде вероятно и субсидирана (субсидираните сделки до момента бяха запазена марка на Колектива).

Имах удоволствието да се запозная с Ивайло Нецов наскоро, който е сред основните мениджъри на Голдън Дийлс и останах с чудесни впечатления. Пожелавам успех на компанията, която е сериозно подкрепена от гръцки капитали и според мен ще бъде основния конкурент на Grabo. Грабо за момента е най-големият играч на пазара, превъзхождайки вторият по големина Kolektiva, както като оферти, така и технологично.

Интересни размествания се очакват и сред други играчи. Дийлс имат свежо попълнение в екипа, което вероятно ще доведе до по-доброто позициониране на компанията, резултатите вече се виждат. Задружно стартираха нов програма, при която плащат на клиентите си за доведени приятели. СЛОН също имат нови попълнения в екипа

Очакваме и нови размествания на пазара за групово пазаруване, вече два сайта бяха предложени за продажба, но те едва ли биха представлявали интерес.

 

Днес видяхме реклама на Groupon във Facebook. Компанията обявява на ето тази страница, че възнамерява до няколко седмици да оперира в България. Groupon е най-големият сайт за групово пазаруване в света и навлизането му на българският пазар определено ще доведе до размествания.

В момента на пазара оперират Grabo, Zadrujno, Kolektiva, СЛОН, Deals.bg, както и други сайтове, които използват сходен бизнес модел. Но навлизането на Groupon определено ще промени бизнеса. След навлизането на Групон, груповото пазаруване няма да бъде същото.

Домейнът groupon.bg е запазен от доста време от немското подразделение на групата и ние очакваме с нетърпение да видим какво ще предложи световният лидер на нашия пазар.

 

Носят се упорити слухове, че Google иска да придобие най-големият сайт за групово пазаруване в света - Groupon. Цитираната сума по сделката е от порядъка на 3 милиарда долара. Наскоро писахме за сайтовете за групово пазаруване, че този бизнес модел навлезе много силно в България, като се появиха шест сайта: СЛОН, Грабо, Колектива, Задружно, Deals.bg, Пестя.

Придобиването на Groupon обаче може да обезличи компанията. Политиките на Google, които не позволяват никакъв контакт с техни служители определено няма да се понрави на крайните клиенти на Groupon в момента и вероятно ще създаде сериозни проблеми на Google.

От друга страна, Google не се слави като много успешна офлайн компания и навлизането в този бизнес може да коства значителен ресурс и промяна в политиките. Защото бизнеса на Groupon колкото и да е уеб ориентиран, е основно офлайн базиран и предлага офлайн услуги.

Времето ще покаже, дали сделката ще се осъществи, както и дали ще бъде успешна за Google.

Groupon все още не оперират в България, но домейна groupon.bg е запазен от германското подразделение на групата.

 

Явлението е сравнително ново в България, но за сметка на това влезе с пълна сила. За по-малко от 6 месеца се появиха цели 6 сайта на българския пазар, а се очакват и още. Пазара обаче е твърде малък, за да осигури съществуване на всички.

Първият сайт за групово пазаруване в България е zadrujno.bg и е собственост на Моите Пари. Той за момента оперира основно в София (както и повечето подобни сайтове), макар и да се предлагат спорадично оферти и за други градове. Задружно сякаш са избрали нишата на жените клиенти, защото те представляват основната целева част за техните оферти.

Втори поред бе сайта deals.bg, който поне към днешна дата оперира само в София, при него офертите представляват смесица от козметични процедури, екстремни спортове и културни събития. Deals.bg не е известно да принадлежи към някоя уеб група.

Макар и да твърдят, че са първи, Грабо (grabo.bg), определено не са. Безспорно обаче са най-агресивният играч на пазара, вероятно поради големия си страничен ресурс за реклама. Техните банери могат да бъдат видяни навсякъде, а и имат амбицията да оперират в най-много градове. Офертите им са разнообразни, като основно отново преобладават тези насочени към дамската част. Грабо са част от групата на Wisdom, Помагало и Gepime.

Колектива са хърватска компания и единствения чуждестранен играч на пазара в момента. Те са също агресивни, като офертите им са разнообразни, насочени към жени, както и културни събития и кино. Те са компанията, която стъпва на пазара със сериозен финансов ресурс.

Pestia.com са собственост на Антон Аначков, до момента имат три оферти и е трудно да бъдат коментирани. Не е известно да принадлежат към определена група.

Последният появил се играч на пазара е СЛОН.БГ, като за него се разшумя месеци преди старта му, чрез вирал кампанията, която организираха. Интересното при СЛОН е, че сайта бяга от стереотипите на бизнес модела и предлага повече от една оферта (останалите също го правят до някаква степен с една или две допълнителни оферти). В СЛОН също така изцяло отсъства груповия елемент и така наречената активация на сделките. Това, което прави впечатление е значително по-бизнес ориентираните предложения на сайта, включително различни онлайн оферти, билети за бизнес събития и подобни. СЛОН е собственост на Уебмарк (tuning.bg) и Иво Апостолов (ADX.BG, SKIOR.NET)

Бизнес модела в България определено търпи промени в сравнение с първоизточника – Groupon. Много е спорно дали бизнес модела ще сработи в по-малките градове, но това само времето ще покаже.

Сайтовете работят на принципа на комисионна за доведен клиент, като търговеца доставящ услугата не плаща нищо предварително. Комисионните в бизнеса са тайна, но кратко проучване показва, че едва ли са под 7% от реално платената цена, тъй като това е комисионната на PayPal, опция за разплащане, която ползват почти всички сайтове.

Ако има някакъв измерител за успеха на различните сайтове, това може би са феновете им във Фейсбук (макар и измерителя да е доста некоректен, друга обективна отправна точка липсва):

  • Грабо – 17,092
  • Deals.bg – 10,021
  • СЛОН – 8,461
  • Колектива – 8,258
  • Zadrujno – 5,359
  • Pestia - 116

П.П. Groupon.bg е запазен от най-големият играч в света :).