Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

голдън дийлс

Групово пазаруване вече е фактор в онлайн търговията в България. Масово се предлагат почивки, козметични услуги и какво ли не.

Нека обаче разгледаме какво се случва на пазара по компании:

Grabo - продължават да са номер едно във всяко едно отношение. Откровенно казано им се възхищавам за упоритостта и иновативността. Сайта на Грабо ако трябва да бъдем откровени дори бие като функционалност Групон. За едно нещо сме щастливи обаче - ние предвидихме, че груповия елемент е безсмислен в България. Грабо вече са го премахнали от сайта си, което е показател, че бяхме прави.

Колектива - компанията продължава да излиза пари в реклама, но едва ли има възвръщаемост. Тук говорим за пазарен дял, защото идеята на фонда зад Колектива е да се продаде. Като цяло се гонят добри сделки, с добро намалание на всяка цена. Няма значение печалбата. Точно Колектива са компанията, която до голяма степен разсипва пазара на груповото пазаруване в България. Компанията все още предлага плащания само чрез ePay и банков път, което говори за сериозен проблем в IT отношение на местно ниво. Като цяло не струва управлението им в България и то никак.

SLON - Компанията е на приливи и отливи, супер оферти редувани с дълга липса на конкурентни такива. Въпреки това сайта остава сред топ 5 за страната. Като цяло основните проблеми са свързани с набавянето на добри оферти. Компанията очевадно не смята да работи извън София.

Zadrujno - компанията бе първата, но загуби инерция и в момента върви надолу спрямо пазара. Перспективата за тях е негативна. Макар и да следват класическия модел, те твърде много се придържат към него в целта си да намерят стабилен инвеститор. Това пречи на развитието им.

Deals - компанията върви нагоре, но въпреки твърденията им за 12 хиляди уникални посетителя на ден, тя рядко надхъврля 6 хиляди. Новите кадри си оказват добро влияние, но очевадно има още хляб да ядат.

Vipoferta - за пръв път ги споменаваме, но компанията налива много пари в реклама. Според мен от пусто в празно.

Promomax - ако ме питате собственика на компанията има фирма за билборди! Ако греша... да ме извинява!

Golden Deals - фалстарт. Изключително тъпо решение да работят с eBG.BG - изкючително непопулярна услуга. Не предлагат POS терминал, ePay, EasyPay и PayPal. На фона на цялото готвене... личи си гръцкия манталитет в управлението - тъп до безграничност. За жалост това вероятно проваля иначе кадърни хора, които работят в компанията.

Обобщение: Грабо ще расте, Колектива също (заради многото пари). Голдън Дийлс няма да расте съществено. Ако имаш една единствена сделка в твой конкурент, която е продадена 0 пъти и ти я лансираш в самото начало, явно нещо ти куца. Задружно ще е назад, защото са прекалено консервативни, а Дийлс ще са нагоре, заради новите иновативни служители. СЛОН ще пази позиция, защото е добре разпознаваем но няма да расте. Vipoferta и Promomax ще имат временен успех само докато рекламират. Ако продължат да се рекламират, ще растат. Техния маркетинг мениджър следва да бъде уволнен на секундата, заради изключително глупавия бранд, който са избрали.

 

Групово пазаруване е новата мания в България буквално и преносно, сайтовете са толкова много, че дори вече се предлагат скриптове за групово пазаруване. Но нека погледнем този бизнес модел от друга гледна точка, по-конкретно, от начините за разплащане.

Както в почти всичко в тази индустрия, лидер е Грабо, които предлагат разплащания чрез EasyPay (касово), Банков превод, ePay, дебитни и кредитни карти чрез виртуален POS терминал, PayPal, bPay, eBG.bg и карти Transcard. Те общо взето предлагат всичко възможно на пазара. Донякъде е нормално, тъй като Grabo е технологична компания и разполага с достатъчен ресурс да осигури подобно разнообразие.

Deals.bg предлагат разплащания през EasyPay, ePay, eBG.bg, PayPal и банков превод, както и дебитни и кредитни карти чрез POS терминали в ePay и eBG.bg.

СЛОН работи с EasyPay, ePay, виртуален POS терминал в ЦКБ (на пръв поглед изглежда и Grabo работят със същата банка), както и плащания през PayPal.

Zadrujno работят с ОББ, като приемат разплащания през виртуален POS терминал (кредитни и дебитни карти), както и с ePay.

Kolektiva от големите сайтове са най-назад, като предлагат плащания само по банков път и чрез ePay. Което за Колектива е странно.

Golden Deals доколкото е известно работят само с eBG.bg и виртуален POS терминал през тях.

Информацията е директно от сайтовете и може към днешна дата да не е актуална на 100%.

Ето малко информация и от кухнята, по-точно защо СЛОН избра точно тези методи на плащане, а не други.

  1. Първото условие, за да въведем метод за разплащане бе да бъде автоматизирано. Казано направо, ако не е възможна обратна връзка за статуса на транзакцията, а той трябва да се проследява ръчно, това означава, че той не би следвало да се ползва. Поради тази причина не се приемат плащания по банков път.
  2. Второто условие бе, метода за разплащане да е популярен и да обхваща достатъчен брой хора. Това директно класира ePay, EasyPay и разплащанията през виртуален POS терминал. За виртуалния POS терминал избрахме банка, която познаваме и за която имаме добро мнение за предлаганите услуги – ЦКБ. PayPal бе доста спорен момент и продължава да бъде. Основно заради изключително високите си такси, въпреки това, решихме да го въведем.
  3. Разглеждайки методите за плащане, ние обсъждахме и други варианти, които да въведем, но кратко проучване ни показа, че дела на хората ползващи eBG.bg, Transcard, bPay е пренебрежимо малък (да ме извиняват компаниите, ако се засегнат, не твърдя, че проучването е представително, но на нас ни върши работа).

Ако трябва да бъда честен, до момента сме имали едно запитване дали приемаме плащания по банков път, както и едно запитване дали приемаме плащания през eBG.bg. Последното всъщност бе отправено от самата компания.

Други сайтове е възможно да ползват други разплащателни методи, но те не представляват интерес за това проучване.

Има и други интересни статитистки, които обаче представляват търговска тайна и не бихме споделили.

 

От днес на пазара се появи и дългоочаквания нов играч на пазара на групово пазаруване - Golden Deals. Компанията организира мощна рекламна кампания продължила няколко месеца, а първата сделка очаквано е силна, твърде вероятно и субсидирана (субсидираните сделки до момента бяха запазена марка на Колектива).

Имах удоволствието да се запозная с Ивайло Нецов наскоро, който е сред основните мениджъри на Голдън Дийлс и останах с чудесни впечатления. Пожелавам успех на компанията, която е сериозно подкрепена от гръцки капитали и според мен ще бъде основния конкурент на Grabo. Грабо за момента е най-големият играч на пазара, превъзхождайки вторият по големина Kolektiva, както като оферти, така и технологично.

Интересни размествания се очакват и сред други играчи. Дийлс имат свежо попълнение в екипа, което вероятно ще доведе до по-доброто позициониране на компанията, резултатите вече се виждат. Задружно стартираха нов програма, при която плащат на клиентите си за доведени приятели. СЛОН също имат нови попълнения в екипа

Очакваме и нови размествания на пазара за групово пазаруване, вече два сайта бяха предложени за продажба, но те едва ли биха представлявали интерес.