Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

Групово пазаруване разбор

Оценете
(1 глас)

Групово пазаруване вече е фактор в онлайн търговията в България. Масово се предлагат почивки, козметични услуги и какво ли не.

Нека обаче разгледаме какво се случва на пазара по компании:

Grabo - продължават да са номер едно във всяко едно отношение. Откровенно казано им се възхищавам за упоритостта и иновативността. Сайта на Грабо ако трябва да бъдем откровени дори бие като функционалност Групон. За едно нещо сме щастливи обаче - ние предвидихме, че груповия елемент е безсмислен в България. Грабо вече са го премахнали от сайта си, което е показател, че бяхме прави.

Колектива - компанията продължава да излиза пари в реклама, но едва ли има възвръщаемост. Тук говорим за пазарен дял, защото идеята на фонда зад Колектива е да се продаде. Като цяло се гонят добри сделки, с добро намалание на всяка цена. Няма значение печалбата. Точно Колектива са компанията, която до голяма степен разсипва пазара на груповото пазаруване в България. Компанията все още предлага плащания само чрез ePay и банков път, което говори за сериозен проблем в IT отношение на местно ниво. Като цяло не струва управлението им в България и то никак.

SLON - Компанията е на приливи и отливи, супер оферти редувани с дълга липса на конкурентни такива. Въпреки това сайта остава сред топ 5 за страната. Като цяло основните проблеми са свързани с набавянето на добри оферти. Компанията очевадно не смята да работи извън София.

Zadrujno - компанията бе първата, но загуби инерция и в момента върви надолу спрямо пазара. Перспективата за тях е негативна. Макар и да следват класическия модел, те твърде много се придържат към него в целта си да намерят стабилен инвеститор. Това пречи на развитието им.

Deals - компанията върви нагоре, но въпреки твърденията им за 12 хиляди уникални посетителя на ден, тя рядко надхъврля 6 хиляди. Новите кадри си оказват добро влияние, но очевадно има още хляб да ядат.

Vipoferta - за пръв път ги споменаваме, но компанията налива много пари в реклама. Според мен от пусто в празно.

Promomax - ако ме питате собственика на компанията има фирма за билборди! Ако греша... да ме извинява!

Golden Deals - фалстарт. Изключително тъпо решение да работят с eBG.BG - изкючително непопулярна услуга. Не предлагат POS терминал, ePay, EasyPay и PayPal. На фона на цялото готвене... личи си гръцкия манталитет в управлението - тъп до безграничност. За жалост това вероятно проваля иначе кадърни хора, които работят в компанията.

Обобщение: Грабо ще расте, Колектива също (заради многото пари). Голдън Дийлс няма да расте съществено. Ако имаш една единствена сделка в твой конкурент, която е продадена 0 пъти и ти я лансираш в самото начало, явно нещо ти куца. Задружно ще е назад, защото са прекалено консервативни, а Дийлс ще са нагоре, заради новите иновативни служители. СЛОН ще пази позиция, защото е добре разпознаваем но няма да расте. Vipoferta и Promomax ще имат временен успех само докато рекламират. Ако продължат да се рекламират, ще растат. Техния маркетинг мениджър следва да бъде уволнен на секундата, заради изключително глупавия бранд, който са избрали.

Нуве

Нуве

Нуве е блог за технологии, интернет, компании и реклама. От всичко по малко от погледа на един аматьор.

Уеб сайт: nouve.info Е-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.