Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

Нуве

Нуве

Нуве е блог за технологии, интернет, компании и реклама. От всичко по малко от погледа на един аматьор.

Адрес на уеб сайта: http://nouve.info Е-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Кратко сравнение между трафика в сайтовете News.BG, Vesti.BG, Dnevnik.BG и Dariknews.BG показа интересни данни. Сравнението е на база два показателя: уникални потребители и импресии. Всички данни са от брояча тиксо, тоест дори да не са напълно коректни, то поне са съпоставими. Периодите, които са сравнявани са юли 2009 и юли 2010, ето и резултатите:

 

Статистиката на W3SCHOOLS показва, че през юни, браузъра на Google - Chrome е задминал последната версия на Internet Explorer като пазарен дял.

Google Chrome са ползвали 15.90% от потребителите, а Internet Explorer 8, едва 15.70%. Въпреки това, кумулативно всички версии на Internet Explorer държат 32.20% от пазара на браузърите, като кошмарната версия 6, все още се ползва от 7.10% от интернет потребителите.

Mozilla Firefox е лидер, като 46.60% от потребителите се доверяват на него за използване на интернет. При Safari на Apple и Opera, почти няма промяна спрямо предходния месец и те запазват пазарен дял от порядъка на 2-3%.

Тествайки последната бета версия на Mozilla Firefox, останах с усещането, че те се опитват максимално да се доближат до Chrome като ползваемост и скорост. Донякъде са успяли, но до финалната версия има още доста време и е възможно много неща да се променят.

Именно заради доста по-бавната си скорост на зареждане е критикуван Firefox, който по параметри на ползване на RAM и стартиране се доближава до Internet Explorer.

 

Финансовите отчети на Дир.БГ АД показват, че приходите на дружеството през 2009 година намаляват до 2,688 хил. лв. (2008: 2,854 хил. лв.). Дружеството обаче явно е затегнало коланите и разходите за външни услуги са намалели до 544 хил. лв. (2008: 1,049 хил. лв.).

 

Нетинфо, може би най-голямата интернет група в България приключва 2009 година с негативен резултат.

Според консолидираните финансови отчети, загубата на групата възлиза на 770 хил. лв., а според индивидуалните отчети дружеството регистрира негативен финансов резултат в размер на 950 хил. лв.

 

VBOX7, който е част от групата Нетинфо регистрира загуба за поредна година. През 2009 година дружеството е регистрирало отрицателен резултат в размер на 274 хил. лв., което обаче е по-добре в сравнение със загубата от 363 хил. лв. през 2008 г.

Приходите на дружеството нарастват съществено от 139 хил. лв. през 2008 г. до 590 хил. лв през 2009 г., разходите бележат също ръст от 503 хил. лв. през 2008 г. до 865 хил. лв. през 2009.

 

WordPress е любимата платформа на почти всички, когато става дума за изграждане на блог. Звучи и логично, понеже самата система е направена с тази цел. Проблемите с WordPress обаче идват, когато искате да разчупите дизайна, да показвате различни "блокове" на различни страници, да имате множество менюта и подобни проблеми, които идват от scalability-то на системата.

 

Финансовите отчети на Web Media Group показват, че приходите на компанията падат от 1,292 хил. лв. през 2008 г. до 991 хил. лв. през 2009 г. или с над 300 хил. лв.

Намалението на приходите е с над 23%, което показва сериозен спад, при все, че през 2009 година имаше и избори, където сериозни суми бяха инвестирани в онлайн реклама от страна на политическите партии.

 

Гемиус са компанията, която измерва рейтинга на най-големите сайтове в България (и не само). Проблема обаче идва от това, че за да измерват Вашият сайт, трябва да платите.

 

WordPress 3.0 олицетворява принципите на спортният тотализатор, малко, но важни промени и бързо публикуване. Какво имам предвид?

За разлика от по-големите си събратя Drupal и Joomla!, WordPress пуснаха новата си версия без много подготовка и фанфари, без революционни промени, но все пак с доста новости. Доста добрата поддържка на задни версии, трябва да се отбележи.

По този начин системата успява да задържи интереса към себе си и вероятно да увеличи огромната си популярност.

 

Мейл.БГ отчита спад на приходите с 23%, като явно кризата се отразява на сектора. Важно е обаче да се отбележи, че намалелите приходи са съпътствани и със сериозно намаление на разходите и компанията излиза на печалба от 57 хил.лв.

 

Страница 5 от 6