Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

Нуве

Нуве

Нуве е блог за технологии, интернет, компании и реклама. От всичко по малко от погледа на един аматьор.

Адрес на уеб сайта: http://nouve.info Е-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Мирчев Идеас, авторите на софтуера за електронна търговия SummerCart стартираха нова афилиейт програма. В България този метод за промотиране на продукти все още не е достатъчно популярен и познат, а решението на SummerCart за реализация на програмата е пример, от който можем да поучим.

Какъв е проблема на афилиейт програмите в България?

 

Mobio е една от малкото български компании, които оперират в сферата на онлайн разплащанията. Определено те винаги са били моите фаворити при ползването на подобни услуги, заради невероятния си професионализъм, желанието да бъдат в помощ на клиентите си и откритата комуникация.

Другата добра новина е, че пазара на SMS разплащания расте. Или поне Mobio се разрастват. През 2009 година, компанията е реализирала приходи със 133% в сравнение с 2008 г., достигайки 1,2 милиона лева.

Това води и до 64% ръст в печалбата, а компанията очевидно се разраства. Ще продължим да следим развитието на Mobio, както и други перспективни български компании, които оперират в IT и онлайн сектора.

На Mobio пожелаваме още по-голям растеж през 2010 г. и следващите години.

 

Днес бе направен експеримент от уеб сайта Svejo, чрез който бяха засечени броя на зарежданията на техните бутони (най-общо казано). Въпреки, че някой твърдят, че Svejo лъже, моето мнение е, че това не е така, тъй като едва ли някой би се хванал на подобна "лъжа".

Проблема се крие в друго. Svejo без да иска разрешение на собствениците на сайтове, предоставя информация за тях и техните потребители на трето лице, в случая Tyxo. Това дори противоречи на тяхната политика на поверителност, което е абсурдно.

Има обаче и друг момент, етично ли е Svejo да събира подобна информация за сайтове, които не притежава и няма права върху тях? Етично ли е тази информация да се споделя с трети лица (Tyxo, което не е собственост на Ксениум, доколкото това ми е известно).

Честно казано, нищо не пречи утре да започнат и да излъчват реклами на мястото на бутоните. А вдругиден да излизат анкети. Това едва ли ще се случи, но въпроса тук е принципен.

Промените в Svejo, явно до голяма степен се отразяват най-вече върху етиката на компанията.

 

Как се прецака Skype?

По непотвърдена информация, но от вътрешни източници (от Skype), разбираме, че Skype има договори с два от производителите на мобилни телефони и един от големите мобилни оператори в САЩ, които не позволяват на компанията да реализира версия за Android.

Същевременно Skype прекрати и свързаността си с Fring и Nimbuzz и напрактика няма никакъв начин Skype да се ползва на телефони с операционна система Android.

Това съвпадна с излизането на Google Voice, който за момента работи само в някой държави. Бъдещето на Skype е неясно, особено ако не предложат версии за Windows Mobile и Android в скоро време.

 

Globul явно са си навлекли гнева на SEO експертите, защото все по-напред в класирането по ключови думи Globul и Глобул, излиза една тема в уебмастър форума, в която се говори за неадекватното поведение на компанията спрямо клиентите си.

Глобул бяха глобени за нелоялна търговска практика, но въпреки това продължават да заблуждават клиентите си. Интересното в случая е, че дори има Globul група във Facebook, където се публикуват разнообразните маркетинг подходи на компанията.

До момента явно Глобул оправят онлайн репутацията си със силно SEO, което е довело до тотална доминация на сайта на компанията при търсене за тях в Google. Въпроса е обаче, дали това ще продължи да бъде така.

 

Днес се появи доста интересна новина, по-точно, че НетИнфо излиза от проекта Svejo и продава дяловете си на един от досегашните съсобственици - Явор.

Другата новина е, че другия съсобственик, Станислав, също излиза от проекта и напрактика Svejo остава с едноличен собственик.

Новината определено е изненадваща, но не и шокираща. НетИнфо инвестираха в доста проекти и постоянната им оперативна загуба ги поставя в ситуация, в която трябва да се съсредоточат върху няколко, които да станат печеливши, отколкото да се разпиляват.

Това е и първата "buy back" транзакци на интернет пазара в България и е интересно дали собствениците са имали подобна опция при продажбата на 50% от Svejo преди време.

 

Вчера е видян феномен, при който за търсене в Google, на първа страница не е имало нито един от т.н. органични резултати (разбирайте резултат от реално търсене на уеб сайт), вместо това всички резултати са били от т.нар. Google Places (Google Места).

Това всъщност показва и плановете на компанията, да използва потенциала си като номер 1 в търсенето на информация, за да може да не позволи трафика при това търсене да излиза от мрежата на Google, освен разбира се, ако не си плащате за целта.

Направо казано, с услугите „Google Reader”, “Google Images” и редица други, това което компанията се опитва да направи е да монополизира пазара на реклама в интернет. Ако при всяко едно търсене, Вие всъщност отивате в друг сайт на Google, тогава няма как да генерирате трафик, въпреки, че съдържанието е Ваше. Няма ли трафик, няма и приходи от реклама. Но те не се губят, просто отиват при този, при когото е трафика... Google.

Ако днес Google е най-добрия Ви приятел, защото той осигурява трафик и реклами, тяхната дългосрочна цел е да не Ви осигурява трафик, а рекламите ще се излъчват само в тяхната вътрешна мрежа, където няма да има нужда да се плащат комисионни.

Горното е виждане на автора и не представлява официална позиция на Google.

 

Едно от нещата, които до скоро липсваха в България бяха така наречените директории за статии или места, където можете да добавяте статии безплатно, да публикувате в тях връзки към Ваши сайтове и да се опитвате до някаква степен да популяризирате страницата си по този начин.

От друга страна, ако имате нужда от съдържание, винаги можете да вземете статия от тези директории и да я публикувате в собствения си сайт, ако запазите линковете в нея и цитирате източника.

Казано направо, имате сравнително безплатно съдържание.

 

Компанията EasyAds очевидно страда от липса на рекламодатели, защото към 22:00 днес забелязах, че в един от най-големите им издатели се върти предимно социална реклама. Всъщност в това, че се върти социална реклама няма нищо лошо, проблема е, че в големи рекламни блокове, тя излиза 4 пъти, а другите две реклами отново са повтарящи се. Освен това на въпросната страница (същата), бе налице още един блок, в който социалната реклама се показваше 2 пъти, а другия рекламодател още веднъж.

 

AdWise от Нетинфо

Преди няколко месеца се сдобих с ваучер за реклама в PPC мрежата на Netinfo - AdWise. Реших да споделя впечатленията си от тях.

Рекламирах два сайта, като срещу ваучера от 50 лева, насреща получих 724,172 импресии и 744 клика.

Сайт 1 - Евтини самолетни билети

Импресии: 252,704

Кликове: 374

CTR: 0.15%

Средна цена на клик: 0.06 лева

Освен ниския CTR, другото, което ми направи неприятно впечатление е сериозното разминаване между статистиката на Нетинфо и Google Analytics относно посещенията. Google Analytics показва 306 влизания или това прави над 22% разлика. Не съм лаик и е нормално да очаквам статистиката между различните системи да не съвпада, но 22% разлика ми се виждат малко в повече.

Сайт 2 - Апартаменти под наем в Несебър

Импресии: 471,468

Кликове: 370

CTR: 0.08%

Средна цена на клик: 0.08 лева

Освен още по-ниския CTR, тук разликата между Google Analytics и статистиката на Нетинфо е смущаваща. Google Analytics показва едва 130 посещения. Разликата е 185%, което ме навежда на мисълта, че има нещо нередно.

И в двата сайта, качеството на потребителите е доста спорно, тъй като те прекарват значително по-малко време в сайта, разглеждат по-малко страници, тоест силно нетаргетиран трафик.

Като цяло, ако искате да разнообразите сайта си с нови потребители, AdWise не е лош вариант, но откровено е скъп в сравнение с Google AdWords, а привлечения трафик значително по-некачествен.

 

Страница 4 от 6