Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

Нуве

Нуве

Нуве е блог за технологии, интернет, компании и реклама. От всичко по малко от погледа на един аматьор.

Адрес на уеб сайта: http://nouve.info Е-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Изглежда Google са решили да се борят със сайтовете, които те самите определят като "нискокачествени". Такива са например продуктите на Demand Media, като ehow.com, както и други с не особено ценно съдържание.

Промяната в алгоритъма влиза в сила в САЩ, като се очаква да отсее подобен род сайтове от резултатите при търсене. Въпреки това се появиха и много скептични мнения, че Google едва ли ще успее да се справи с проблема.

Повече информация можете да откриете в блога на Google.

 

От днес на пазара се появи и дългоочаквания нов играч на пазара на групово пазаруване - Golden Deals. Компанията организира мощна рекламна кампания продължила няколко месеца, а първата сделка очаквано е силна, твърде вероятно и субсидирана (субсидираните сделки до момента бяха запазена марка на Колектива).

Имах удоволствието да се запозная с Ивайло Нецов наскоро, който е сред основните мениджъри на Голдън Дийлс и останах с чудесни впечатления. Пожелавам успех на компанията, която е сериозно подкрепена от гръцки капитали и според мен ще бъде основния конкурент на Grabo. Грабо за момента е най-големият играч на пазара, превъзхождайки вторият по големина Kolektiva, както като оферти, така и технологично.

Интересни размествания се очакват и сред други играчи. Дийлс имат свежо попълнение в екипа, което вероятно ще доведе до по-доброто позициониране на компанията, резултатите вече се виждат. Задружно стартираха нов програма, при която плащат на клиентите си за доведени приятели. СЛОН също имат нови попълнения в екипа

Очакваме и нови размествания на пазара за групово пазаруване, вече два сайта бяха предложени за продажба, но те едва ли биха представлявали интерес.

 

Мулти Левъл Маркетинга или както е известен в САЩ - MLM (Multi Level Marketing) е форма на бизнес при която потребяващите дадени продукти ги дистрибутират директно на свои познати и приятели. В превод на български, би се превело като нещо от сорта на множество нива на продажби.

Наложи ми се да се задълбоча по тематиката поради огромната упоритост на мой приятел да се забърка в подобно нещо и огромното ми желание да го разубедя. Първо, нека бъдем наясно, има компании, които са огромни в световен мащаб и развиват успешен и почтен бизнес по този начин! Второ, на всяка почтенна компания, има поне десет други, които представляват пирамиди и единствената им цел е да излъжат хората и да им вземат парите.

 

Много запитвания получаваме напоследък, дали използваме готов скрипт за групово пазаруване. Не, SLON.BG не ползва подобен скрипт, системата е изцяло писана по поръчка.

Ако търсите скрипт за групово пазаруване или кой да Ви изработи сайт за групово пазаруване, можете да се обърнете към нашите програмисти, от които ние сме изключително доволни.

За контакти, можете да пишете на формата ни за контакти.

 

След опита си да придобие Groupon, който се оказа неуспешен, Google са решили да пуснат свой собствен вариант на услугата, предава Mashable.

Вече можете да видите и ландинг страница, която официално потвърждава съществуването на проект за групово пазаруване от страна на Google (наречено Google Offers).

Възникват няколко въпроса, които са пряко свързани с услугата от страна на Google:

1. Ще бъдат ли интегрирани офертите с търсенето?

2. Ще се показват ли офертите на картата (99% сигурно, че да)?

3. Изцяло онлайн ли ще бъде бизнеса? Groupon работят с търговци.

Много новости се появяват във връзка с груповото пазаруване и неговото развитие като бизнес модел.

 

След PR ъпдейта от преди няколко дни, за пръв път сайт на софтуер с отворен код получи максималният Page Rank - 10.

Известни са 17 сайта с най-високият PR в света:

 1. www.universityofcalifornia.edu
 2. www.addthis.com
 3. http://get.adobe.com/flashplayer/
 4. http://jigsaw.w3.org/css-validator/check/referer
 5. www.facebook.com
 6. www.google.com
 7. www.cnn.com
 8. www.universitas21.com
 9. www.universityofcalifornia.edu
 10. www.whitehouse.gov
 11. http://firstgov.com
 12. www.miibeian.gov.cn
 13. www.hhs.gov
 14. www.india.gov.in
 15. www.usa.gov
 16. www.europeana.org
 17. www.joomla.org

Възможно е да има и други, но най-големите конкуренти на Joomla! - WordPress и Drupal са с Page Rank - 9.

С толкова е и най-големият клуб за шаблони за Джумла! - Joomlart (PR9)

 

Днес видяхме реклама на Groupon във Facebook. Компанията обявява на ето тази страница, че възнамерява до няколко седмици да оперира в България. Groupon е най-големият сайт за групово пазаруване в света и навлизането му на българският пазар определено ще доведе до размествания.

В момента на пазара оперират Grabo, Zadrujno, Kolektiva, СЛОН, Deals.bg, както и други сайтове, които използват сходен бизнес модел. Но навлизането на Groupon определено ще промени бизнеса. След навлизането на Групон, груповото пазаруване няма да бъде същото.

Домейнът groupon.bg е запазен от доста време от немското подразделение на групата и ние очакваме с нетърпение да видим какво ще предложи световният лидер на нашия пазар.

 

Носят се упорити слухове, че Google иска да придобие най-големият сайт за групово пазаруване в света - Groupon. Цитираната сума по сделката е от порядъка на 3 милиарда долара. Наскоро писахме за сайтовете за групово пазаруване, че този бизнес модел навлезе много силно в България, като се появиха шест сайта: СЛОН, Грабо, Колектива, Задружно, Deals.bg, Пестя.

Придобиването на Groupon обаче може да обезличи компанията. Политиките на Google, които не позволяват никакъв контакт с техни служители определено няма да се понрави на крайните клиенти на Groupon в момента и вероятно ще създаде сериозни проблеми на Google.

От друга страна, Google не се слави като много успешна офлайн компания и навлизането в този бизнес може да коства значителен ресурс и промяна в политиките. Защото бизнеса на Groupon колкото и да е уеб ориентиран, е основно офлайн базиран и предлага офлайн услуги.

Времето ще покаже, дали сделката ще се осъществи, както и дали ще бъде успешна за Google.

Groupon все още не оперират в България, но домейна groupon.bg е запазен от германското подразделение на групата.

 

Явлението е сравнително ново в България, но за сметка на това влезе с пълна сила. За по-малко от 6 месеца се появиха цели 6 сайта на българския пазар, а се очакват и още. Пазара обаче е твърде малък, за да осигури съществуване на всички.

Първият сайт за групово пазаруване в България е zadrujno.bg и е собственост на Моите Пари. Той за момента оперира основно в София (както и повечето подобни сайтове), макар и да се предлагат спорадично оферти и за други градове. Задружно сякаш са избрали нишата на жените клиенти, защото те представляват основната целева част за техните оферти.

Втори поред бе сайта deals.bg, който поне към днешна дата оперира само в София, при него офертите представляват смесица от козметични процедури, екстремни спортове и културни събития. Deals.bg не е известно да принадлежи към някоя уеб група.

Макар и да твърдят, че са първи, Грабо (grabo.bg), определено не са. Безспорно обаче са най-агресивният играч на пазара, вероятно поради големия си страничен ресурс за реклама. Техните банери могат да бъдат видяни навсякъде, а и имат амбицията да оперират в най-много градове. Офертите им са разнообразни, като основно отново преобладават тези насочени към дамската част. Грабо са част от групата на Wisdom, Помагало и Gepime.

Колектива са хърватска компания и единствения чуждестранен играч на пазара в момента. Те са също агресивни, като офертите им са разнообразни, насочени към жени, както и културни събития и кино. Те са компанията, която стъпва на пазара със сериозен финансов ресурс.

Pestia.com са собственост на Антон Аначков, до момента имат три оферти и е трудно да бъдат коментирани. Не е известно да принадлежат към определена група.

Последният появил се играч на пазара е СЛОН.БГ, като за него се разшумя месеци преди старта му, чрез вирал кампанията, която организираха. Интересното при СЛОН е, че сайта бяга от стереотипите на бизнес модела и предлага повече от една оферта (останалите също го правят до някаква степен с една или две допълнителни оферти). В СЛОН също така изцяло отсъства груповия елемент и така наречената активация на сделките. Това, което прави впечатление е значително по-бизнес ориентираните предложения на сайта, включително различни онлайн оферти, билети за бизнес събития и подобни. СЛОН е собственост на Уебмарк (tuning.bg) и Иво Апостолов (ADX.BG, SKIOR.NET)

Бизнес модела в България определено търпи промени в сравнение с първоизточника – Groupon. Много е спорно дали бизнес модела ще сработи в по-малките градове, но това само времето ще покаже.

Сайтовете работят на принципа на комисионна за доведен клиент, като търговеца доставящ услугата не плаща нищо предварително. Комисионните в бизнеса са тайна, но кратко проучване показва, че едва ли са под 7% от реално платената цена, тъй като това е комисионната на PayPal, опция за разплащане, която ползват почти всички сайтове.

Ако има някакъв измерител за успеха на различните сайтове, това може би са феновете им във Фейсбук (макар и измерителя да е доста некоректен, друга обективна отправна точка липсва):

 • Грабо – 17,092
 • Deals.bg – 10,021
 • СЛОН – 8,461
 • Колектива – 8,258
 • Zadrujno – 5,359
 • Pestia - 116

П.П. Groupon.bg е запазен от най-големият играч в света :).

 

БГ Сайт 2010

Малко интересна статистика за това къде се намира уеб пространството в България на база регистрираните сайтове в конкурса БГ Сайт 2010. Ако въобще този конкурс може да се смята за меродавен, статистиките са интересни. Друг е въпроса, че там най-добрите сайтове често не участват.

Уеб агенции

Тази година се забелязва, че нито един проект на ICYGEN не участва на БГ Сайт 2010. С най-много проекти са eDesign.bg - 10 проекта, следвани от Netage и MAG Studio с по 7 проекта. Stenik, ABC Design & Communications са с по пет проекта, Existo с 4, Irida Design, Wisdom, AGDS с по три проекта.

Технологии

Тази година има 17 сайта на WordPress, 16 сайта на флаш, 15 на Joomla!, както и 1 на Drupal. Почти всички останали са писани.

JavaScript

Това е една интересна статистика, оказва се, че в България поголовно се използва jQuery, 92 сайта от общо 185 участващи ползват точно тази Java Script библиотека. 16 сайта ползват Mootools (15 от които са на Joomla!).

 

Страница 3 от 6