Nouve

Блог за аматьорски изпълнения

Нуве

Нуве

Нуве е блог за технологии, интернет, компании и реклама. От всичко по малко от погледа на един аматьор.

Адрес на уеб сайта: http://nouve.info Е-мейл: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.

Най-голямото дъщерно дружество в редиците на Нетинфо – vbox7.com, подобрява значително резултатите си в сравнение с 2008 г. и 2009 г., но финансовия му резултат продължава да свети на червено.

През 2010 г., дружеството приключва на 9 хил. лв. загуба, в сравнение с 274 хил. лв. през 2009 г. Приходите са нарастнали със 100 хил. лв. до 690 хил. лв.

По-добрия финансов резултат се дължи основно в намалението на разходите и по-конкретно в тези за външни услуги.

Както предвидих миналата година, вероятно 2010 г. ще бъде годината, в която vbox7 ще излезе на печалба. Предстои да видим.

 

Кризата е засегнала съществено най-голямата онлайн компания, която е листвана на борсата в България. Инвестор.БГ реализира 3,417 хил. лв. приходи през 2010 г. (консолидирани), което е с 506 хил. лв. повече от 2009 г., но поради същественото увеличение на разходите за заплати и външни услуги, печалбата на групата намаля от 510 хил. лв. през 2009 г. До 317 хил. лв. през 2010 г. на консолидирано ниво.

Разходите за заплати на групата нарастват с близо 50% от 954 хил. лв. през 2009 г. до 1,373 хил. лв. през 2010 г. За същия период, с близо 20% нарастват и разходите за външни услуги от 1,199 хил. лв. до 1,343 хил. лв.

Забелязва се и съществено намаление в ликвидната позиция на групата, като паричните средства се стопяват от 862 хил. лв. до 148 хил. лв.

Трябва да се вземе предвид и високите нива на капитализиране на нематериални активи през 2010 г. в размер на 717 хил. лв или над 20% от приходите, които са отсрочени във времето.

Сред разходите за външни услуги, най-съществените увеличения са в тези за консултантски услуги и абонаменти.

Сред разходите за персонала, заплатите и свързаните с тях осигуровки имат най-голям дял в увеличението на разходите.

 

Сайтовете за групово пазаруване достигнаха 76 на брой, като в това число не включваме агрегаторите и клонингите на Грабо. Възможно е да са и повече, но това са всички, за които имаме информация към 5 юни.

 

След като отказа офертата на Groupon, през последните дни витаят слухове за продажбата на най-големият сайт в България за групово пазаруване. Всички слухове клонят в посока: голяма уеб група, като почти всичко накланя везните (включително и слуховете), че става дума за Нетинфо.

За момента няма нито официални изявления, нито явни доказателства, но спряганата сума според слуховет е от порядъка на 3 милиона евро. Това би било най-голямата сделка в българското интернет пространство.

Други вероятни купувачи (малко вероятно) са НЕГ, Инвестор.БГ, Економедия, Резон Медия и Алегро Груп (аукро).

Нетинфо наскоро се престуктурира, като вля в основното дружество, дъщерни като pariteni.bg и други.

 

От доста време се каня да проверя как се развива българския вариант на 4SQ, но все не ми оставаше време. А той е Vivo.bg.

След като вчера го поразрових, ето и първите ми наблюдения (не претендирам да са изчерпателни, най-вероятно не са):

 • Липсват приложения за Android, iPhone и т.н. При положение, че подобни приложения са основата на подобен тип сайтове, доста странно е, че такива не са налице. Вярно има мобилна версия, но не е същото.
 • Липсва опция да се добавят приятелите от Facebook и тези, които потрбеителя следи в Twitter.
 • Има доста места, има и доста да се добавят. Масово липсват снимки.

Идеята е доста добра, като за сравнително ранна версия ми допада, но откровено казано трябва още доста да поработят. Като бизнес модел, вероятно ще гонят подобно на 4SQ специални оферти и т.н.

Определено подобен тип сайт и услуга може да има много добра синергия и със сайтовете за групово пазаруване.

 

Френският онлайн магазин La Redoute вдигна цените си за България, стана ясно от Фейсук страницата им. Начисляването на 20% такса върху поръчката, буквално вбеси и отчая редица български потребители.

Във форума на BG-Mamma, както и в страницата на La Redoute, редица техни клиенти са бесни, като някой дори цитират, че сумата, която DHL взема за доставка е 1 евро. Последното е доста съмнително, но не и невъзможно.

Вероятните причини за това решение могат да бъдат няколко:

 • Множество поръчки с ниска себестойност, което е минимизирало печалбите на La Redoute;
 • Свръхползване на промо кодове за безплатна доставка или допълнително намаление;
 • Увеличение на цената на транспорта, заради увеличението на цената на петрола (малко вероятно, защото промяната изглежда касае само България или България и минимален брой други държави);
 • Множество върнати поръчки, което генерира допълнителни разходи;
 • Измами при плащанията.

Във всеки случай, каквато и да е причината за това увеличение, то ще предизвика отлив на клиенти в онлайн магазина La Redout.

Редица клиенти ни уведомиха, че смятат да сезират КЗД и КЗП, тъй като това е дискриминационен подход, в иначе свободната икономическа зона на ЕС. Интересното е, че доставка до Непал е по-евтина.

Според читателите на BG-Mamma, таксата, както и безплатната доставка са въведени заради множество покупки на промоционални стоки (за по 1 евро) и едновременно ползване на промо код за безплатна доставка.

 

Групово пазаруване вече е фактор в онлайн търговията в България. Масово се предлагат почивки, козметични услуги и какво ли не.

Нека обаче разгледаме какво се случва на пазара по компании:

Grabo - продължават да са номер едно във всяко едно отношение. Откровенно казано им се възхищавам за упоритостта и иновативността. Сайта на Грабо ако трябва да бъдем откровени дори бие като функционалност Групон. За едно нещо сме щастливи обаче - ние предвидихме, че груповия елемент е безсмислен в България. Грабо вече са го премахнали от сайта си, което е показател, че бяхме прави.

Колектива - компанията продължава да излиза пари в реклама, но едва ли има възвръщаемост. Тук говорим за пазарен дял, защото идеята на фонда зад Колектива е да се продаде. Като цяло се гонят добри сделки, с добро намалание на всяка цена. Няма значение печалбата. Точно Колектива са компанията, която до голяма степен разсипва пазара на груповото пазаруване в България. Компанията все още предлага плащания само чрез ePay и банков път, което говори за сериозен проблем в IT отношение на местно ниво. Като цяло не струва управлението им в България и то никак.

SLON - Компанията е на приливи и отливи, супер оферти редувани с дълга липса на конкурентни такива. Въпреки това сайта остава сред топ 5 за страната. Като цяло основните проблеми са свързани с набавянето на добри оферти. Компанията очевадно не смята да работи извън София.

Zadrujno - компанията бе първата, но загуби инерция и в момента върви надолу спрямо пазара. Перспективата за тях е негативна. Макар и да следват класическия модел, те твърде много се придържат към него в целта си да намерят стабилен инвеститор. Това пречи на развитието им.

Deals - компанията върви нагоре, но въпреки твърденията им за 12 хиляди уникални посетителя на ден, тя рядко надхъврля 6 хиляди. Новите кадри си оказват добро влияние, но очевадно има още хляб да ядат.

Vipoferta - за пръв път ги споменаваме, но компанията налива много пари в реклама. Според мен от пусто в празно.

Promomax - ако ме питате собственика на компанията има фирма за билборди! Ако греша... да ме извинява!

Golden Deals - фалстарт. Изключително тъпо решение да работят с eBG.BG - изкючително непопулярна услуга. Не предлагат POS терминал, ePay, EasyPay и PayPal. На фона на цялото готвене... личи си гръцкия манталитет в управлението - тъп до безграничност. За жалост това вероятно проваля иначе кадърни хора, които работят в компанията.

Обобщение: Грабо ще расте, Колектива също (заради многото пари). Голдън Дийлс няма да расте съществено. Ако имаш една единствена сделка в твой конкурент, която е продадена 0 пъти и ти я лансираш в самото начало, явно нещо ти куца. Задружно ще е назад, защото са прекалено консервативни, а Дийлс ще са нагоре, заради новите иновативни служители. СЛОН ще пази позиция, защото е добре разпознаваем но няма да расте. Vipoferta и Promomax ще имат временен успех само докато рекламират. Ако продължат да се рекламират, ще растат. Техния маркетинг мениджър следва да бъде уволнен на секундата, заради изключително глупавия бранд, който са избрали.

 

SummerCart е продукт на българската компания "Мирчев Идеас". Софтуера е готов за работа и изисква минимални усилия и познания, за да започнете онлайн търговия. Инсталира се дори на споделен хостинг, след което просто въвеждате продуктите си и започвате да продавате.

Поддържа редица разплащателни методи за България (8), както и модули за доставка чрез Speedy и Econt. Всичко това е гарнирано с безплатно индивидуално демо, което можете да заявите тук.

Пробвайте SummerCart и ако решите, че си струва купете и ползвайте :)

 

С цел повишаване на приходите, jobs.bg реши да се изака на метеното и премахна ключови функции в сайта си. Като например опцията за сортиране на обявите по дата или други критерии. Това е направено единствено с цел отгоре да излизат винаги платените обяви.

Печалбата е хубаво нещо, но когато цената е потребителите ти да губят удобство, въпроса е доста спорен. Недалновидните решения на jobs.bg отварят ниша за нови играчи и да се надяваме скоро ще има такива.

Като цяло, с безумните си политики jobs.bg от пазарен лидер е на път да се превърне в пазарния губещ. С рекламите заемащия целия сайт (на собствени безсмислени и губещи проекти), сайта е заприличал на цирк.

 

Групово пазаруване е новата мания в България буквално и преносно, сайтовете са толкова много, че дори вече се предлагат скриптове за групово пазаруване. Но нека погледнем този бизнес модел от друга гледна точка, по-конкретно, от начините за разплащане.

Както в почти всичко в тази индустрия, лидер е Грабо, които предлагат разплащания чрез EasyPay (касово), Банков превод, ePay, дебитни и кредитни карти чрез виртуален POS терминал, PayPal, bPay, eBG.bg и карти Transcard. Те общо взето предлагат всичко възможно на пазара. Донякъде е нормално, тъй като Grabo е технологична компания и разполага с достатъчен ресурс да осигури подобно разнообразие.

Deals.bg предлагат разплащания през EasyPay, ePay, eBG.bg, PayPal и банков превод, както и дебитни и кредитни карти чрез POS терминали в ePay и eBG.bg.

СЛОН работи с EasyPay, ePay, виртуален POS терминал в ЦКБ (на пръв поглед изглежда и Grabo работят със същата банка), както и плащания през PayPal.

Zadrujno работят с ОББ, като приемат разплащания през виртуален POS терминал (кредитни и дебитни карти), както и с ePay.

Kolektiva от големите сайтове са най-назад, като предлагат плащания само по банков път и чрез ePay. Което за Колектива е странно.

Golden Deals доколкото е известно работят само с eBG.bg и виртуален POS терминал през тях.

Информацията е директно от сайтовете и може към днешна дата да не е актуална на 100%.

Ето малко информация и от кухнята, по-точно защо СЛОН избра точно тези методи на плащане, а не други.

 1. Първото условие, за да въведем метод за разплащане бе да бъде автоматизирано. Казано направо, ако не е възможна обратна връзка за статуса на транзакцията, а той трябва да се проследява ръчно, това означава, че той не би следвало да се ползва. Поради тази причина не се приемат плащания по банков път.
 2. Второто условие бе, метода за разплащане да е популярен и да обхваща достатъчен брой хора. Това директно класира ePay, EasyPay и разплащанията през виртуален POS терминал. За виртуалния POS терминал избрахме банка, която познаваме и за която имаме добро мнение за предлаганите услуги – ЦКБ. PayPal бе доста спорен момент и продължава да бъде. Основно заради изключително високите си такси, въпреки това, решихме да го въведем.
 3. Разглеждайки методите за плащане, ние обсъждахме и други варианти, които да въведем, но кратко проучване ни показа, че дела на хората ползващи eBG.bg, Transcard, bPay е пренебрежимо малък (да ме извиняват компаниите, ако се засегнат, не твърдя, че проучването е представително, но на нас ни върши работа).

Ако трябва да бъда честен, до момента сме имали едно запитване дали приемаме плащания по банков път, както и едно запитване дали приемаме плащания през eBG.bg. Последното всъщност бе отправено от самата компания.

Други сайтове е възможно да ползват други разплащателни методи, но те не представляват интерес за това проучване.

Има и други интересни статитистки, които обаче представляват търговска тайна и не бихме споделили.

 

Страница 2 от 6